Středočeští hygienici během července a srpna odhalili celkem 19 závad. „Je to o osm více, než v loňském roce,“ připomněla Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. Nejčastější nedostatky, jichž bylo 13, se týkaly zásobování pitnou vodou. Problém představovaly především koliformní bakterie zjištěné při rozborech vody ze studen. Již méně častá byla pochybení týkající se zdravotní dokumentace dětí nebo zdravotního zabezpečení akce.

Jako poklidnou a bez mimořádných událostí, kdy si děti užívaly letní rekreaci v dobrých podmínkách, hodnotí letošní sezonu ředitelka středočeské hygieny Jarmila Rážová. Většina pořadatelů prý tábory organizuje každoročně, a tak už ví, nač dávat pozor a co ohlídat. I to je důvodem, proč při kontrolách nebyly zjištěny hygienické nedostatky takové závažnosti, které by vedly k předčasnému ukončení některé akce.

„Letní dětské rekreace letos opět proběhly bez závažnějších problémů, i když jsme oproti roku loňskému přistoupili k peněžitým sankcím,“ poznamenala ředitelka Rážová. „Zaznamenali jsme také jednu epidemii a vydali jeden zákaz užívání pitné vody,“ doplnila. Zmiňovanou epidemií byly zdravotní obtíže dětí, které se z tábora na Mnichovohradišťsku vrátily v polovině srpna s průjmy a zvracením. Ukázalo se, že tyhle komplikace se u některých dětí objevovaly už během pobytu (v kuchyni s denní kapacitou 300 porcí však hygienici problém nenašli a ani účastníci dalších akcí, kteří se tam rovněž stravovali, potíže neměli). Na sklonku srpna ještě došlo na prověřování zažívacích obtíží na soustředění mladých fotbalistek na Kutnohorsku; v tomto případě dospěli hygienici k závěru, že se o epidemii nejednalo.

Ve středních Čechách bylo letos hygienikům nahlášeno 284 akcí, již se účastnilo celkem 25 377 dětí. Je to 1163 více než loni – a potvrzuje se tak trend neustále stoupajících počtů. Zvýšilo se ostatně i množství kontrol. Těch středočeští hygienici provedli 158; proti loňsku o deset více. Stížnosti, které hygienici v souvislosti s letními tábory prověřovali, se týkaly především akcí zaměřených na jízdu na koni.

Zdravotní maléry táborníků
- Nemocnost: minimální – nejčastěji bolest hlavy, bolest v krku, nevolnost z tepla, jednodenní průjem, odstranění přisátého klíštěte, bodnutí hmyzem, bolest zubů; zjištěn výskyt vší

- Drobné úrazy: řezné rány, drobné odřeniny, naražené zápěstí

- Závažnější úrazy s ošetřením ve zdravotnickém zařízení: pohmoždění malíčku ruky nebo palce u nohy, podvrtnutí kotníku, zlomeniny končetin, úraz kolene, tržné rány, poranění vazů, úraz hlavy (dítě hospitalizováno na pozorování), podezření na poranění páteře při pádu po uklouznutí na šišce (zasahoval vrtulník, dítě hospitalizováno na pozorování)

Zdroj: Jana Tomicová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Středočeského kraje

Zámek Konopiště.
Hrady a zámky nemají po sezoně; ještě neodpočívají