„Zkoušeli jsme podávat žádosti k různým dotačním titulům, bohužel ale neúspěšně," potvrdil starosta Kutné Hory Martin Starý. Druhá etapa osvětlení Královské procházky je ale podle něj pouze odložena a město ji chce při nejbližší příležitosti zrealizovat. „Projekt je kompletně hotový. Jeho cena se pohybuje kolem 3 milionů," podotkl starosta.

Plán druhé etapy počítá s umístěním světel do její zbývající části, tedy do míst od železničního přejezdu směrem na Dolní Žižkov. Několik lamp by podle starosty bylo rovněž umístěno k Čížkově skále, kde by mělo do budoucna být zřízeno dětské hřiště. To vše je ale stále podmíněno získáním dotace. Odhadnuté 3 miliony dělají druhou etapu osvětlení podstatně dražší, než byla ta první, která vyšla přibližně na 1,123 milionu korun.

Další vylepšení Královské procházky

Kromě osvětlení má ale město na Královské procházce v plánu další věci. „Zkoušíme vymyslet nějaký projekt na zabezpečení skal, aby nahoře mohlo být zábradlí a daly se tam dát lavičky," řekl Starý. Dále by na Královské procházce chtělo město zřídit plochu na piknik a časem i altán.

V plánu také je, aby v první zatáčce, kde je na Královské procházce betonový mostek a jezdí zde cyklisté, vznikla směrem nahoru nová cesta. Ta by měla usnadnit cestu do kopce nad Královskou procházkou maminkám s kočárky a lidem, kterým působí chůze do schodů problém.

Všechny tyto myšlenky jsou ale věcí budoucnosti. „Nejdříve se musí vypracovat projekt a získat potřebná dotace," upozornil starosta. V ideálním případě by se ale podle něj mohlo k realizaci přestoupit buď na konci roku 2017, nebo v roce 2018.

Čtěte také: Na Lavičku Václava Havla v Kutné Hoře je málo peněz, sbírka nemá odezvu