Na 15. září se chystá skutečně celosvětové sbírání odhozených odpadků, jež se podle očekávání stane největší dobrovolnickou akcí v historii planety. Uvedla to Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody. Ten se na koordinaci aktivit v České republice podílí společně se zástupci spolku Ukliďme Česko a s dobrovolníky z hnutí Trash Hero.

Lokální úklidové akce se uskuteční po celé republice, jak ukazují rychle přibývající registrace na www.uklidmecesko.cz. V rámci středních Čech tam ve středu ráno vévodily aktivity na Kladensku s pěti ohlášenými úklidy; následovaly Benešovsko, Praha-východ a Příbramsko, kde se jich zatím chystá po čtyřech. Naopak zatím pouze po jedné akci je evidováno na Kutnohorsku, kde je organizátorem kutnohorská radnice, na Mělnicku, kde se bude uklízet z iniciativy úžické školy, na Mladoboleslavsku, kde jde o aktivitu Spolku občanů Domousnic a na Rakovnicku, kde je organizátorem Jan Mudra.

Ano, i jednotlivci dávají ostatním podnět k tomu, aby se pustili do uklízení. Častými iniciátory pak jsou spolky s rozmanitým zaměřením, města a obce, školy, ale někde i firmy; třeba v Benešově nechybí mezi pořadateli úklidové výpravy ani místní organizace sociální demokracie.

Ilustrační foto.
Kriminalisté hledají svědky jarního maléru na pouti

Novou ekologickou iniciativu Landová za ochranáře vítá. „Má stejné cíle jako naše dlouhodobá kampaň Ukliďme svět, ukliďme Česko. Proto je logické, že jí pomůžeme,“ sdělila Deníku. A co nabízí konkrétně? „Poskytneme stejný servis jako našim dobrovolníkům, uklízejícím po celý rok – tedy především informace. Ale také úklidové pytle a rukavice, pokud nebudou mít vlastní,“ konstatovala.

O tom, jak a proč se na sobotu 15. září chystá masivní úklid v ulicích i v přírodě, který se jako „zelená vlna“ převalí před celou planetu, informují u nás například stánky www.svetovyuklid.cz. Stranou ale nezůstávají ani jednotliví organizátoři. Město Kutná Hora například vysvětluje, že cílem je nejen oslovit co nejvíce lidí, kteří ve městě i v okolí pomohou s úklidem nepořádku (o jehož odvoz se následně postarají technické služby), ale také přispět k diskusi o odpadech. Akce má pomoci zlepšit prostředí pro podzimní procházky krajinou – a leckde ji chápou i jako příspěvek k oslavám stého výročí vzniku republiky.

Fotografie z archivu čtenářů Kladenského deníku, kteří se zúčastnili výstavy v muzeu a chtějí pomoci k dopadení pachatele.
Ze slánského muzea zmizely dva vzácné kalichy. Policie po zloději pátrá