Na čtvrtek 10. ledna má sjednanou schůzku s novým primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem (Piráti). „A ráda bych domluvila i společné jednání našich radních s pražskými,“ svěřila se novinářům.

Na problémy společně

Jednat chce o možnostech spolupráce kraje s metropolí, což jsou nejbližší sousedé jak tím, že hlavní město sedí přímo uprostřed středních Čech, tak i řadou společných problémů. Do řešení mnohých z nich by se podle hejtmanky bylo na místě pustit společnými silami – přičemž na prvním místě zmiňuje právě dopravu. S tím, že třeba záchytná parkoviště je nutné stavět jak na okrajích Prahy, tak ve středních Čechách – a sluší se domluvit „noty“, podle nichž se má postupovat.

Tříkrálová koleda přilákala do Kouřimi davy lidí.
Leden nabízí zážitky nejen umělecké

„Je třeba zapomenout na politiku a najít shodu v komunálních tématech,“ plánuje. S tím že třeba kolem dalšího propojování vodovodů – což na společné hranici už nyní není ničím neznámým – by k nalezení společné řeči mělo být blízko. Probrat chce třeba i plány na spalování komunálního odpadu v Elektrárně Mělník, která je významným dodavatelem tepla pro Prahu.

Z předloňska je na co navázat

První obdobné kontakty se podařilo navázat v únoru 2017, kdy se společné jednání radních skutečně uskutečnilo. Rozvinuly se pak projekty týkající se veřejné dopravy i třeba v cestovním ruchu – nicméně zůstaly i „horké brambory“. Především smogové zákazy chystané Prahou, kdy politici z metropole dali středočeským argumentům za pravdu až s velkým odstupem.

Ilustrační foto.
Hasiči odstraňující následky vichru důkladně provětrali pily