„K 31. prosinci 2016 byl počet trvale hlášených obyvatel v Sedlčanech 7199, ve srovnání s rokem 2015 je to o 58 lidí méně," uvedl místostarosta s tím, že Dobříš se naopak rozrostla za posledních šestnáct let přibližně o tisíc obyvatel.

Dopravní obslužnost je horší

Jednu z hlavních příčin vidí Miroslav Hölzel v tom, že Dobříš je lépe dopravně dostupná Praze, a proto zde existuje i více pracovních příležitostí.

„Je to trend, který těžko může radnice ovlivnit. Již před patnácti lety se hovořilo o dálnici D3 a my jsme předpokládali, že spolu s její výstavbou se tato klesající křivka zastaví. O dálnici se stále jen mluví a mladší generace má trend přibližovat se hlavnímu městu nebo větším krajským centrům, kde je samozřejmě větší možnost pracovního uplatnění. V našem regionu je nabídka pracovních míst velmi omezená," vysvětlil.

Víc lidí se odstěhuje, než nastěhuje

Místostarosta upřesnil, že se za poslední rok ze Sedlčan odstěhovalo 138 lidí a naopak přistěhovalo 119, zemřelo 182 obyvatel a narodilo se 66 občánků. Upozornil zároveň, že vyšší úmrtnost ovlivňuje místní domov seniorů, kde je většina z tří set klientů k pobytu trvale přihlášena.

Čtěte také: Jak vrátit vesnicím život?

Marie Břeňová