Ta se netají tím, že představitelé kraje uvítají hosty s nastavenou dlaní: ukážou jim místa, s jejichž financováním kraj potřebuje pomoci. Nechystají se tedy ukázky úspěšných projektů, ale program je zaměřen na prezentaci problémů, při jejichž řešení by vláda mohla pomoci. A že jde v první řadě o peníze, platí v rámci snah o zajišťování rozvoje regionu do posledního písmene.

Kraj potřebuje přidat

„Chci ukázat ty největší bolesti, které v kraji máme,“ uvedla v úterý hejtmanka s tím, že v plánu má představit to, co kraj nezvládá financovat z vlastních zdrojů i přes využívání dotací. Prvořadý důraz klade na možnost změn v takzvaném rozpočtovém určení daní (kdy jde o to, kolik stát jednotlivým krajům posílá z daňových výnosů). Středočeští představitelé mají jasno: vzhledem k tomu, jak bouřlivě přibývá obyvatel, pro něž je třeba zajišťovat servis, by se systém přerozdělování ustrnulý na stavu z minulosti měl změnit. Spravedlivé by bylo, kdyby střední Čechy dostávaly nejméně o miliardu víc, propočítal náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO).

Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Co v kraji smrdí nebo nevoní, přijedou obhlédnout ministři

Pro stárnoucí populaci

U stranicky spřízněných členů vlády se představitelé hejtmanství budou snažit hledat podporu pro současné i budoucí záměry. Aktuální rozpočet nestačí na to, aby bylo možno opravovat silnice II. a III. třídy spravované krajem tak, jak je potřeba – a peníze chybí i na další plány. Jde především o výstavbu sociálních zařízení, která podle výhledu nárůstu počtu obyvatel do roku 2051 budou potřebná ještě mnohem naléhavěji, než dnes. „Budeme v růstu obyvatel jediní s Prahou – a samozřejmě jak stárne populace, budou stárnout i naši občané, a proto pro ně musíme vytvořit zázemí,“ upozornila Jermanová, že pro sociální oblast, pro zdravotnictví i na naplnění dalších plánů budou peníze nezbytné. Hodně peněz.

„Nebude to odpočinková ukázková jízda,“ poznamenala hejtmanka před středeční návštěvou členů vlády. „Chceme ukazovat hlavně bolavá místa,“ zopakovala. Známý by byl i recept na tyhle bolístky. Pomůže osobní kontakt se členy vlády naordinovat tu správnou medicínu?

Ilustrační foto
K žadatelům míří další desítky milionů na nové kotle

Místa, která ve středu navštíví ministři
- Krajský úřad Středočeského kraje: jednání členů vlády s krajskými radními
- Kladno, areál bývalé Poldi: prezentace dopravní situace v souvislosti s rekonstrukcí Třinecké ulice, rozšířením železniční trati Praha–Kladno i plánem na obchvat
- Velká Bučina – železniční zastávka: témata stavu tratí a nedostatečné přepravní kapacity v příměstské oblasti + plány na zkvalitnění infrastruktury a snahy o integraci vlaků do systému městské hromadné dopravy
- Mělník – zámek: setkání se starosty obcí a měst kraje (s očekávanou debatou kolem nedostatku peněz na rozšiřování kapacity školek a škol)
- Horní Počaply – Elektrárna Mělník: téma znečištění ovzduší, plánovaná výstavba spalovny komunálního odpadu fungující jako ZEVO (zařízení pro energetické využití odpadu) – přičemž okolní obce trvají na vyřešení dopravní infrastruktury (obchvaty by stály 4,5 miliardy korun)
- Přerov nad Labem – zámek: témata rozvoje turismu, možného převodu zámku na kraj a koncepce společné expozice se skanzenem
- Český Brod – škola: téma nedostatečné kapacity školních jídelen neodpovídajících počtu žáků (a vybudování nové jídelny obnáší 25 milionů korun)
- Úvaly: prohlídka plánů Vestecké spojky a obchvatu Jesenice, prezentace širších souvislostí výstavby dálnice D3
- Kouřim – skanzen: téma peněz potřebných na stavbu vstupního komplexu se zázemím pro návštěvníky (jde o 22,8 milionu korun)
- Poděbrady: tisková konference

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Místo jednotlivostí raději koncepční témata, volá opozice

Na možné výsledky návštěvy členů vlády pohlíží už předem rezervovaně středočeská opozice. Starostové a nezávislí v úterý shrnuli svůj postoj do pár slov: řešit se budou jednotlivosti, ne koncepce rozvoje kraje. Jakkoli jsou chvályhodné lobování za problémy regionu, s jejichž řešením může kabinet pomoci, i snaha vlády porozumět regionálním problémům, zklamáním jsou program návštěvy i ohlášená témata, zdůrazňuje úterní prohlášení středočeských zastupitelů za STAN. „Zdá se, že politici si vybrali okamžité, a z našeho pohledu méně palčivé problémy, než které Středočeský kraj opravdu trápí nebo v budoucnu trápit budou,“ uvedla krajská tajemnice STAN Eva Šleichertová.

Hnutí STAN chybí řešení dlouhodobých a zásadních otázek – vedle změn v přístupu k financování krajů jde především o debaty o budoucnosti vztahů s hlavním městem Prahou, řešení chybějící kapacity mateřských a základních škol i nedostatku pedagogů a zamyšlení nad strukturou středních škol, jejichž zaměření prý neodpovídá potřebám kvalitního uplatnění absolventů. Z řad nynější opozice vyšlo v úterý také volání po vizi budoucnosti průmyslu, jeho proměny v digitálním věku a koncepci hospodářského rozvoje, což by mělo vzejít z dialogu s vládou. STAN také žádá diskusi o rychlém širokopásmovém internetu, dostupném pro každého, což pomůže rozvoji středočeského venkova. Zde lze ale očekávat odpověď v podobě odkazu na aktivity Středočeského inovačního centra – stejně jako následnou smeč v podobě námitky, kde se tedy rýsují konkrétní výsledky – či alespoň jasné termíny, kdy se dostaví.

Jisté je, že by opozičníci rádi viděli debatu o tom, co nastínili oni: o koncepci rozvoje a budoucnosti kraje. „Tato témata považujeme za mnohem podstatnější, než je převod zámku do vlastnictví kraje či chybějící školní jídelna,“ poznamenala Šleichertová – byť připouští, že od návštěvy premiéra v demisi a jeho týmu lze v některých případech asi očekávat příslib okamžité, zejména finanční pomoci.

Ilustrační foto.
Na trať mezi Mochovem a Čelákovicemi se mají vrátit pravidelné vlaky