Také se lidé z měst snadno leckam dostanou pěšky nebo na kole či veřejnou dopravou – a nepotřebují tolik používat auto. Čili méně přispějí k oteplování planety.

Středočeští hasiči v Českém Švýcarsku.
Středočeské hasiče u Hřenska už část pomocníků z dalších krajů opustila

Hodně je však i těch, kteří chtějí žít na venkově, třebas i kousek od Prahy; předchozí slova se možná někteří nebudou rozpakovat označovat za fantazie „sociálních inženýrů“. A mnozí z nich pak budou budou přicházet s požadavky na zlepšení dopravy, lékařské péče, dostupnosti škol…

Co je lepší – a pro koho? Středočeské hejtmanství reprezentované náměstkem hejtmanky Jiřím Snížkem (Piráti), který má v radě kraje v kompetenci oblast regionálního rozvoje a územního plánování, chystá k tomuto tématu debatu středočeských městských a obecních architektů. Veřejně přístupnou: on-line se k této diskusi může připojit každý, kdo má zájem. Nebo později zhlédnout záznam.

Webinář – tedy seminář pořádaný prostřednictvím internetu – který se uskuteční v úterý 16. srpna od 10 hodin, je dostupný prostřednictvím této adresy; i s možností klást v živém vysílání otázky. Poznatky, které tam zazní, mohou třeba přispět do debat o podpoře, či naopak odmítání další výstavby, které se v leckterých obcích kolem Prahy vedou v před nadcházejícími komunálními volbami.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Náměstek Snížek ani krajský úřad, který o webináři informoval, se netají tím, jaká odpověď na základní naznačenou otázku zazní: hlavním cílem je „vyslání signálu veřejnosti k výstavbě bytových jednotek ve městech spíše než rodinných domů na venkově v okolí Prahy“. Jako hlavní přednášející jsou ohlášeni David Mateásko (řešící mimo jiné rozvoj města Kolína) a Klára Houštecká (se stejnou zkušeností z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi).

Krajský úřad na facebooku zveřejnil, že diskuse se uskuteční v budově krajského úřadu, a to v místnosti číslo 1088. Tahle informace je však zjevně určena jen pro výslovně pozvané hosty – a zájemci z řad veřejnosti (nebo i místních samospráv) mohou dění zhlédnout prostřednictvím internetového přenosu.