I tak se to dá říci – snazší ale bude konstatovat, že ve Spolaně, kde loni ve spolupráci s místními včelaři začali s chovem včel a letos původní počet tří úlů ještě o dva zvýšili, už mají za sebou historicky druhé vytáčení medu. Právě med, ať už pochází odkudkoli, obsahuje všechny zmiňované látky (a ještě řadu dalších). Plus významné množství vody.

Už loni, kdy začínali se třemi včelstvy, si pochvalovali úspěch, připomněl vedoucí firemní energetiky a vodního hospodářství Lukáš Karlík, který se o včely stará společně s dalšími nadšenci z řad zaměstnanců. „Během prvního stáčení jsme získali 80 kilogramů medu,“ konstatoval. Povzbuzením k rozšíření chovu o další dva úly pak byl i jiný úspěch: zisk zlaté medaile kvality v soutěži Český med 2018. Byť letošní rok bude horší, i po druhém medobraní je Karlík optimistou. „Výnos medu bude slabší než ten loňský, ale jde nám především o život našich včel – a těm se daří,“ míní. A současně věří, že letošních 30 kilogramů ještě není číslem konečným, pokud se vytáčení podaří během léta zopakovat.

Nebezpečné předjíždění.
Za riskantní předjíždění je ve hře jen pokuta a zákaz řízení

Výnos nicméně není tím rozhodujícím, zdůraznil místopředseda představenstva Spolany Miroslav Falta, podle jehož slov firma nechce med prodávat. Poslouží jako nevšední dárek – podobně jako třeba pražský magistrát využívá med z úlů na střeše Nové radnice; jen v tomto případě jde o autentický med z Polabí. Neratovická včelstva však mají podle Faltových slov i další úkol, který plní už jen tím, že prosperují: bořit mýty z minulosti. Cílem je ukázat, že na rozdíl od dřívějška, především padesátých a šedesátých let minulého století, je v chemičce a jejím okolí životní prostředí na takové úrovni, jež nepředstavuje hrozbu. Byť jde o velkého výrobce PVC a kaprolaktamu – a k významným produktům patří také síran amonný či kyselinu sírová (a třeba sdružení Arnika na Spolanu vytrvale poukazuje v přehledech největších znečišťovatelů).

V okolí se ostatně daří nejen zástupcům hmyzí říše, ale i dalším živočišným druhům. Třeba Česká společnost ornitologická každoročně zve do nejbližšího okolí Spolany – hlavně k dočišťovací nádrži – milovníky ptactva na vycházky spojené s pozorováním opeřenců. Spatřil lze i ledňáčka nebo například čírku obecnou – avšak zahlédnout je možné také vydru. S hrdostí firma zdůrazňuje rovněž výskyt pstruha říčního. Ostatně spolupracuje také s neratovickou organizací Českého rybářského svazu na vysazování ryb do Labe, připomněl ve středu Pavel Kaidl z centrály Skupiny Unipetrol, jejíž součástí Spolana je. „A ve spolupráci s neziskovou organizací ALKA Wildlife se stará o sokola stěhovavého pravidelně hnízdícího v areálu,“ podotkl Kaidl.

Ilustrační foto
Viník ujede od každé šesté nehody, ukazuje statistika
Studna. Ilustrační snímek.
Zájem o studny roste. Není to ale bezedný vodovod, upozorňují studnaři