Interaktivní mapu postihující boj proti šíření koronaviru krajští informatici nově doplnili přehledem odběrových míst, který pracuje s aktuálními daty získávanými od Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (v tomto případě i s přesahem za hranice kraje).

Nově je k dispozici také vrstva se školami a školkami určenými k zajišťování péče o děti zdravotníků, pracovníků složek integrovaného záchranného systému a dalších nepostradatelných profesí, kdy rodiče prostě nemohou zůstat doma s menšími dětmi kvůli tomu, že se zavřely školy. V tomto případě je zdrojem dat rozhodnutí hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Ilustrační foto.
Nejzasaženější okres má přes dva tisíce nakažených na sto tisíc lidí

Přehled o podporách na modernizaci vytápění v rodinných domcích, vyplácených v rámci takzvané III. výzvy kotlíkových dotací, nabízí aktuální informace o stavu přijatých žádostí. V interaktivní mapě jsou tak k mání informace, jež krajský úřad zveřejňuje na svém webu v tabulce, kterou aktualizuje jednou měsíčně; vždy k datu 15.

Na první pohled je tak vidět, že ze 7334 zatím přijatých žádostí již peníze dostalo 2513 zájemců – a na poslední krok před vyplacením se čeká v případě dalších 3636 domů. Je také evidentní, že mezi žadateli naprosto převažují zájemci o instalaci tepelných čerpadel.

Ilustrační foto.
Počet odběrových míst v kraji se zvýší na sedmnáct

Dohledat však lze víc, než jen celkové počty. Zajímavá může být například „prostorová analýza“: přehled o tom, jaký podíl obyvatel má o dotaci zájem v jednotlivých obcích. Pro obce a města jsou také k mání konkrétní detaily ze statistik. Nechybí však ani možnost podívat se na celkový přehled z jiného úhlu – třeba se zaměřením na oblasti v rámci kraje, které mají dlouhodobě zhoršenou kvalitu ovzduší.