Z firem, které se o příspěvky na spolupráci s kreativci ucházely, vylosoval ty úspěšné krajský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO), který je současně předsedou představenstva inovačního centra. Spolku známého pod zkratku SIC, jehož členy jsou vedle kraje i významné firmy a vědecké instituce působící v regionu.

Lítačka. Ilustrační foto.
Opencard definitivně skončí a Lítačka je také virtuální

Veliký zájem

Že se rozdělování peněz bez losování neobejde, bylo zřejmé ve chvíli, kdy o Kreativní vouchery, na něž bylo připraveno rovných pět milionů korun, projevilo zájem 59 firem, ucházejících se dohromady o téměř 12,7 milionu korun. Nakonec se ukázalo, že náhoda bude o těch úspěšných rozhodovat v podstatně menší míře, než se původně mohlo zdát. Všechny podmínky vypsané výzvy splnilo 25 z přihlášených středočeských společností.

Součet jejich požadavků na dotace dosáhl 5,8 milionu korun – pětimilionová suma tedy ani tak nestačila. Z 25 firem Bezděk za účasti notářky vylosoval 21 úspěšných žadatelů. Další čtyři figurují v roli náhradníků pro případ, že by některá z vylosovaných firem nakonec schválenou dotaci nečerpala.

Tři čtvrtiny nákladů

Teprve nyní, po schválení dotací, budou společnosti uzavírat smlouvy o spolupráci s konkrétními tvůrci. Za zakázku jim zaplatí v plné výši, avšak část nákladů až do výše 75 procent jim SIC zpětně proplatí. Na vylepšení své nabídky a lepší oslovení zákazníků tak firmy dostaly příležitost získat příspěvky od 50 do 300 tisíc korun (nejnižší schválenou částkou je ale dotace bezmála na úrovni trojnásobku minima: 141 675 Kč).

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Velký boj zřejmě zastupitelé svedou o jízdné zadarmo