VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidské jídlo může zvěři přivodit smrt

Střední Čechy – V teplé zimě lesní zvěř ani ptáci přikrmovat nepotřebují

9.1.2018
SDÍLEJ:

Lidé se neostýchají vodním ptákům nabídnout obložené chlebíčky nebo plesnivé pečivo. Foto: Správci CHKO

Po internetu kolují fotografie pracovníků Agentury ochrany přírody, na kterých se válí plesnivé pečivo, cukroví, zbytky obědů nebo chlebíčky, někdy i v igelitu v místech, kam se chodí krmit zvěř. Tyto rádoby dobré skutky ale často končí smrtí divokých zvířat, která lidské jídlo nestráví. Jak se stalo i v Kunratickém lese, kde nedávno uhynul srnec poté, co snědl pečivo. Podle Luboše Vaňka ze Záchranné stanice pro zraněné živočichy v Pátku u Poděbrad přitom divoká zvěř letos přikrmovat vůbec nepotřebuje.

Srnec z Kunratického lesa doplatil na lidskou neznalost a nezodpovědnost. “Ve sváteční čas mnoho lidí vyrazilo do přírody na procházku a mnohé napadlo, že by mohli zvířátkům přilepšit. Bohužel lidé často nevědí, co vhodného zvířatům přinést a tak jim dávají to, co je pro ně škodlivé. Zejména pečivo, ať už měkké či tvrdé, by lesní zvěř dostávat neměla vůbec,” popisují pracovníci záchranné stanice v Jinonicích, kteří se marně pokoušeli srnce otráveného pečivem zachránit.

Podle Luboše Vaňka je v zimě trávící trakt zvěře přizpůsoben jiným podmínkám a proto pro ni může být příjem nevhodného krmiva fatální. “V těchto případech doporučujeme srnčí zvěř vůbec nepřikrmovat, když už tak jedině kvalitním senem,” dodává Vaněk, který zároveň podotýká, že díky teplé zimě v našem regionu zvířata letos nestrádají.

Další oblíbenou zábavou rodin s dětmi je krmení vodních ptáků, ale ani ti by neměli dostávat zbytky lidských potravin, jak se stalo například na Děčínsku. „Lidé po několik dnů neustále do rybníka sypali vše, co je napadlo a začali si zvěř plést s popelnicí na biologický odpad. Namazané chlebíčky, uzené koleno či zbytky pečiva ponechané ve vodě v igelitkách jsou díla lidí, kteří snad opravdu nemají hlavu,“ podivuje se David Boura, strážce z Agentury ochrany přírody. 

Přitom vodní ptáci potřebují přikrmovat pouze v období třeskutých mrazů. “Ideální jsou jadrná krmiva jako pšenice a ječmen, v omezené míře pečivo bez soli či speciální krmivo pro vodní ptáky,” doplňuje Luboš Vaněk. Volně žijící ptáci si podle něj ale letos najdou dostatek potravin sami. “Pokud ale chceme nalákat drobné ptáky na své zahrady, můžeme jim do krmítka nasypat slunečnici a další kvalitní semena, proso, semena plevelů, neplesnivá jablka či nežluklé vlašské ořechy,” radí Luboš Vaněk. V žádném případě by ani ptáci neměli dostávat lidské jídlo, které může znamenat smrt.

Autor: Jolana Boháčková

9.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda Karoq.
3

Škoda Karoq se od ledna vyrábí v Mladé Boleslavi

Zlaté a stříbrné medaile si vezou z pražské soutěže orientálních tanečnic dětské i dospělé tanečnice z Taneční skupiny TS Shareefa. V pražských Bohnicích se v divadle Za plotem konal další ročník soutěže Orientální princezny tančí.
7

Shareefa veze z Prahy kupu zlata

Moře trávy, tři zahradníci za mřížemi a Drahoš i Pavlásek na Slovácku: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 22. ledna 2018.

OBRAZEM: Milovičtí koníci se přesunuli na východ

Milovice, Hradec Králové - Loňská mláďata divokých koní z Milovic se od soboty zabydlují ve dvou nových lokalitách. 

Labská stezka je nejlepším turistickým produktem

Střední Čechy - Labská stezka se po roce znovu stala držitelkou prestižního ocenění. 18. ledna na brněnském výstavišti získala 1. místo ve Velké ceně cestovního ruchu 2017/2018 v kategorii Nejlepší turistický produkt. Vede od pramene Labe v Krkonoších až k Severnímu moři u německého Cuxhavenu, dlouhá je téměř 1 300 kilometrů. Odborníci ji dokonce hodnotí jako fenomenální evropskou dálkovou cyklotrasu.

Záchranáři často vyjíždějí k zásahům, které nejsou pro ně

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Rychlost, odbornost, odvaha a pečlivost. Je mnoho povolání, která si od lidí vyžadují tyto vlastnosti. Povolání záchranáře k nim jasně patří. A to, že i záchranář „tvrdej“ chleba má, nám na začátku roku 2018 potvrdil ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martin Houdek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>