Již během sčítání hlasů se v sobotu odpoledne rozjely spekulace, zda povolební vyjednávání povedou k tomu, zda nynější hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) vystřídá právě Pecková, anebo to bude spíše lídr kandidátky v pořadí druhé ODS Martin Kupka. Signály spjaté s prvními kontakty zástupců všech úspěšných stran kromě ANO, dojednávajících již v sobotu další rozhovory o vytvoření povolební koalice, se zdály naznačovat, že blíže k tomu, aby zanedlouho převzala klíče od hejtmanské kanceláře na krajském úřadu, má zřejmě Pecková. Tak to také skutečně dopadlo.

Jméno hejtmanky už je jasné

Jeden z účastníků schůzky, lídr pirátské kandidátky Jiří Snížek, to Deníku řekl přímo: „Voliči jednoznačně rozdali karty; vítěz voleb je jasný.“ Ve stejném duchu pak vyznělo i vyjádření Kupky. „Respektujeme pozici hnutí STAN jako nejsilnějšího subjektu v koalici,“ konstatoval. Oficiálně byla pozice Peckové potvrzena v neděli vpodvečer.

Petra Pecková (STAN).
Pokud Pecková vstoupí na hejtmanství, chce začít bourat

Je tedy zřejmé, že i po odchodu Pokorné Jermanové do opozice má vládnutí Středočeskému kraji zůstat v ženských rukou. Tak se alespoň jeví aktuální stav dohadování povolební spolupráce. Konečné rozhodnutí by měli přijmout středočeští zastupitelé na svém prvním zasedání v novém složení. Tedy nově právě s Piráty – zato už bez komunistů a sociálních demokratů. Hlasy voličů totiž politickou mapu středních Čech výrazně překreslily. Bývá obvyklé, že ustavující zasedání se koná v druhé polovině listopadu; konkrétní termín ale známý není.

Dvojí námluvy během víkendu

K samotnému vyjednávání o povolební spolupráci v rámci koalice se již o víkendu opakovaně sešli zástupci všech úspěšných subjektů kromě ANO: tedy STAN, ODS, Piráti a TOP 09, reprezentující volební koalici Spojenců pro Středočeský kraj (společně s Hlasem a Zelenými). Zprvu však nebylo jisté, zda se dohodnou na spolupráci všech zúčastněných – a to i přes to, že možnost najít společnou řeč i příslovečné „programové průsečíky“ se přímo nabízela.

V sobotu se účastníci prvního jednání dohodli na tom, že se o koalici bavit chtějí – a smluvili si schůzku v Praze na nedělní odpoledne. Vpodvečer se shodli na spolupráci všech zúčastněných, tedy čtveřice partnerů; právě s potvrzením hejtmanské nominace pro Peckovou. Dohodu ještě vyjednavači budou probírat v rámci klubů nově zvolených zastupitelů a se stranickými orgány, řekl Kupka Deníku. Za účasti kandidátů na posty radních také začne příprava programového prohlášení budoucí rady kraje. Kromě složení rady se dojednává rovněž obsazení výborů krajského zastupitelstva, především postů jejich placených předsedů.

Martin Kupka
Martin Kupka: ODS respektuje pozici hnutí STAN jako nejsilnějšího subjektu

Krajské volby nyní a minule

* Volby v říjnu 2020:
- Volební účast 40,66 procenta; dorazilo 424 517 voličů
- Úspěšné strany, hnutí a koalice:
+ Starostové a nezávislí: 22,21 procenta hlasů; 18 mandátů
+ Občanská demokratická strana: 19,77 procenta hlasů; 16 mandátů
+ ANO 2011: 18,54 procenta hlasů; 15 mandátů
+ Česká pirátská strana: 14,41 procenta hlasů; 12 mandátů
+ Spojenci pro Středočeský kraj (TOP 09, Hlas, Zelení): 5,89 procenta hlasů; 4 mandáty

* Volby v říjnu 2016:
- Volební účast 34,76 procenta; dorazilo 356 897 voličů
- Úspěšné strany, hnutí a koalice:
+ ANO 2011: 20,76 procenta hlasů; 16 mandátů
+ Starostové a nezávislí: 18,43 procenta hlasů; 15 mandátů
+ Česká strana sociálně demokratická: 13,75 procenta hlasů; 11 mandátů
+ Občanská demokratická strana: 13,05 procenta hlasů; 10 mandátů
+ Komunistická strana Čech a Moravy: 10,13 procenta hlasů; 8 mandátů
+ TOP 09: 6,54 procenta hlasů; 5 mandátů (v rámci povolebních vyjednávání se odštěpila trojice Nezávislých Středočechů, z nichž následně 2 skončili u STAN a 1 v řadách ANO)

Zdroj: Český statistický úřad