Těch, kteří mají pozitivní nález na covid-19, avšak průběh nemoci je lehký – nebo i zcela bez příznaků. „Žádají si našich služeb a následný transport do zdravotnického zařízení,“ posteskli si záchranáři.

Lidé, kteří volají na tísňovou linku 155, bývalí leckdy zklamáni: do nemocnice se nejede. Někdy rozpozná už operační středisko přímo z telefonátu, že v daném případě není k výjezdu sanitky důvod – často ale i v takovém případě následuje důrazná reakce s velmi urputným požadavkem: ne, sanitka prostě musí přijet; tady jde o život. A pokud volající zmiňuje bolest na hrudi a dušnost, jede se bez diskusí.

Ilustrační snímek.
Počet nakažených ve Středočeském kraji překonal hranici 15 tisíc

Ani pak ale není převoz do nemocnice automatický, řekla ve středu Deníku mluvčí krajských záchranářů Petra Effenbergerová. „Pacient je vyšetřen, měříme kyslík v krvi – a při tom se ukáže, že dušnost je jen subjektivní pocit,“ vysvětlila. S tím, že nakonec to tedy dopadne tak, že pacient po poučení zůstává na místě. Pro záchranáře to však neznamená tečku. Už výjezd k covid-pozitivnímu pacientovi znamená obléci si „plnou polní“, tedy použít kompletní ochranné prostředky – jak to vypadá, záchranáři ukazují na fotce také zveřejněné na facebooku, kde se přirovnávají k natěračům, mladým chemikům či kosmonautům – a po návratu to obnáší ještě zhruba hodinovou dezinfekci sanitky.

Středočeští záchranáři v době koronaviru.Zdroj: archiv Záchranné služby Středočeského kraje

Posádka by pak mohla obrazně „chybět“ třeba u vážné dopravní nehody, varují záchranáři na facebooku. „Rozumíme vašim obavám a strachu, ale tímto chováním zatěžujete celý systém, který je nyní už tak zkoušen. Nároky na operátory tísňové linky 155 a záchranáře jsou opravdu vysoké – pracovně i psychicky,“ obracejí se k veřejnosti. S tím že v případě „pouhé“ covid pozitivity by nakažený měl dodržovat přísnou karanténu a léčit se při lehkém průběhu nemoci doma. Na linku 155 je na místě volat až v případě komplikací – při dušnosti a vysokých teplotách, pokud je pacient i v rizikové skupině (ať z hlediska věku, či jiného onemocnění).

Zleva ministr zdravotnictví Roman Prymula, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš.
Vláda uzavřela služby a maloobchod. Volný pohyb omezila na nákup či do práce

Aktuální situace se výrazně liší od „první vlny“ koronaviru na jaře, kdy se lidé převozům do nemocnice bránili a báli se nákazy. Dnes je to spíš naopak: někteří hospitalizaci vyžadují, i když k tomu zdravotníci nevidí důvod. Jedna z reakcí na facebookový příspěvek záchranářů nabízí možné vysvětlení: lidé prý mají obavy, že v případě, že by se jim přitížilo, už by na ně v nemocnici nemuselo zbýt lůžko.

Další hypotéza zase kalkuluje s podmínkami životního pojištění, jež nabízí platby za každý den strávený v nemocnici: pak je údajně nabíledni, že lepší je kurýrovat se za peníze ve špitále se zajištěnou péčí a plnou penzí, než zadarmo doma – a s navíc nutností zajistit si nákupy… To však mluvčí Effenbergerová pro Deník nekomentovala. Připomněla nicméně, že stále přetrvává i další problém, s nímž se posádky sanitek setkávají při příjezdu na místo zásahu: samotný pacient bývá vybaven rouškou, avšak rodinní příslušníci či další lidé kolem už ji nemají.

Aktuálně se ve středních Čechách potýká s potvrzenou nákazou koronavirem 15 151 lidí. Ukazuje to středeční statistika Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.