Odmítají zvláště trvalé zvyšování administrativy, což podle organizátorů protestu lékaře okrádá o čas určený pacientům, a volají po plnění slibů týkajících se rozšiřování kompetencí praktiků při předepisování léků. Jsou také proti plošnému zavádění elektronických receptů i proti elektronické evidenci tržeb, což prý zvlášť v případě starších doktorů může představovat příslovečnou kapku, kdy míra trpělivosti přeteče – a přijde rozhodnutí ordinaci uzavřít. Pokud se celkový přístup státu k ambulantním lékařům nezmění, bude ohrožena dostupnost péče pro stále větší skupinu obyvatel, upozorňují.

Ilustrační foto
Změna parkovacího systému čeká na verdikt

Dvě hodiny před polednem protest vygraduje pochováváním ambulantní péče – se smutečním projevem nad rakví i s vesnickou kapelou – ve Žlebech na Kutnohorsku. Desítky protestujících lékařů se tam z celé republiky nesjedou náhodou. Právě Žleby jsou místem, kde jediná praktická lékařka skončila. Bez náhrady. „Nejbližší dostupný praktik je nyní v Ronově nad Doubravou nebo v deset kilometrů vzdálené Čáslavi,“ připomněl předseda Sdružení praktických lékařů. Petr Šonka. Trvá na tom, že ambulantní péče potřebuje rázný léčebný zákrok. „Mele z posledního,“ konstatoval s důrazem na léta stagnující příjmy ambulancí a rostoucí byrokracii.

Vyhlídky přitom vůbec nepůsobí růžově. Naopak – jsou stejně černé jako smuteční pásky, jejichž prostřednictvím na ně lékaři chtějí upozornit. Navléknout by si je mělo v celé zemi přes deset tisíc doktorů. Mimo jiné i proto, že chtějí upozornit na údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR: v roce 2020 má chybět 800 ambulantních lékařů.

Netradiční předvolební debata Deníku: s politiky na cestě autobusem. Zastavení na besedě s občany ve Všetatech na Rakovnicku.
Dětem chybí pohotovost. Nabízejí politici řešení?