„Jsem samozřejmě zděšená z toho, co se v Berlíně stalo. Slyšela jsem to ze zpráv. Sice jsme s rodinou nebyli v Berlíně, ale v Norimberku, ale i tam byla hlava na hlavě. Vůbec si nedokážu představit, jak se tam mohl ten kamion dostat. Já tam nemohla projet ani kočárkem," svěřila se Jana Církvová se svou první reakcí na pondělní události v Berlíně.

Sama měla už před cestou trochu obavy. O možném teroristickém činu v období Vánoc v Evropě se spekulovalo už delší dobu. „Nejsem ale vystrašený tip, spíš se mi to jen mihlo hlavou. Teď už bych se jet nebála. Po tom, co se událo, budou bezpečnostní opatření mnohem razantnější," domnívá se paní Jana.

Žádný dohled na trzích

A jaké měla osobní zkušenosti s bezpečností v Německu při své nedávné návštěvě? „To mě osobně nejvíc překvapilo. Do Norimberka jsme s rodinou jeli z Míšně vlakem. Policejní auta byla jen na nádraží. Jinak jsme nikde na trzích nezaznamenali jedinou uniformu," přiznala Jana Církvová.

Se svou kamarádkou se chystá do Drážďan další Berouňačka, paní Romana. „Obavy nemám. Něco se stát může totiž kdekoli. Nebudeme přece kvůli možným hrozbám sedět doma a bát se. Co se stalo v Berlíně, mě samozřejmě moc mrzí, ale výlet kvůli tomu rušit nebudu," dodala rozhodně.

Čtěte také: Útoky v Berlíně: ulice bude hlídat více policistů i v Kolíně