Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) potvrzuje, že všech 71 muzejních a galerijních objektů provozovaných krajem zaměstnanci již od uplynulého týdne připravují na obnovení návštěvnického provozu za speciálních hygienických podmínek, stále vynucovaných preventivními opatřeními proti šíření koronaviru.

„Máme přichystáno i několik nových expozic. Pro mnohé je dobrou zprávou možná i to, že úspěšná výstava věnovaná Jiřímu Trnkovi bude v kutnohorském GASKu prodloužena,“ zve hejtmanka do Galerie Středočeského kraje.

ON-LINE repotáž o koronaviru najdete ZDE

Právě tam byla výstava představující dílo výtvarníka a filmaře Trnky, která se setkala s obrovským návštěvnickým zájmem, prodloužena až do září. O zážitek tak nepřijdou ani ti, kteří návštěvu plánovali na období před původně plánovaným koncem výstavy na sklonku března – což však koronavirová opatření znemožnila.

Úplně stejná výstava jako tehdy to už ale nebude; prevence proti šíření nákazy si vynutila odstranění prvků nabízejících hmatové vjemy a úpravy dětské herny. „Věřím, že současná opatření nabídnou návštěvníkům klidnější způsob prohlídky,“ poznamenala ředitelka galerie Jana Šorfová.

Z návštěvy zahrad Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.
OBRAZEM: Sluníčko přilákalo do zahrad GASK mnoho návštěvníků

Poučení od předků pro dnešek

Muzea nucené pauzy využila nejen k úpravám expozic a přípravě nových programů, ale v masivnějším měřítku se derou i na internet. Což však není jen plodem nynější doby koronavirové. „Zúročila se dvouletá spolupráce mezi Středočeským inovačním centrem a kreativci,“ upozornila v úterý Helena Frintová z kanceláře hejtmanky na nový web kreativnistrednicechy.cz, který bude spuštěn na počátku příštího týdne; současně s návštěvnickým provozem.

„Kurátoři připravili výběr předmětů ze sbírek, které mohou být zdrojem inspirace pro restart podnikání v nejrůznějších oborech,“ připomněla, jaké lze v předmětech dokládajících dovednosti předků najít podněty pro dnešek. Obzvlášť upozorňuje na historické kuchařské knihy, ale i na tradiční receptury barvení oděvů, perníkové formy, kabelky s výšivkou ze skleněných korálků nebo vzorníky litiny a smaltu.

Velkým lákadlem se s plně rozkvetlým jarem mohou stát návštěvy muzeí v přírodě – skanzenů lidové architektury v Přerově nad Labem, Kouřimi a Vysokém Chlumci u Sedlčan i hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích. Spojit je lze i s vyjížďkou na kole či s pěším výšlapem po trasách v okolí.

Výletní vlak.
Svátek pro výletníky: první z výletních vlaků jezdí od 1. května

Nové plány připravené na léto

Těšit se ale lze i na příští měsíce. Muzeum Mladoboleslavska chystá na začátek června novinku v podobě otevření fary v Dolní Krupé, jež nabídne expozici věnovanou historii zaniklých horských vesnic i poučení o architektuře objektu. Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně zase připravuje speciální prázdninové programy pro dětské návštěvníky.