Oni také rozhodují o tom, kdo má jít na testy, jež přítomnost koronaviru buď potvrdí, nebo vyvrátí (takovýchto indikovaných odběrů do středečního rána prozatím v kraji podle slov mluvčí středočeské hygienické stanice Dany Šalamunové určili 759). Vždy se tak však děje „na dálku“ prostřednictvím konzultace po telefonu. Hygienici důrazně vyzývají občany, aby je v souvislosti s podezřením na nákazu nenavštěvovali osobně.

Tisková konference hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové před ředitelstvím Nemocnice Rudolfa a Stefanie  Benešov v neděli 15. března.
Distribuci roušek kraj připravil. Roušky zatím chybí

Osobní kontakt by lidé měli omezit také ve všech svých záležitostech; žádoucí je dát přednost komunikaci písemné, elektronické, tedy prostřednictvím e-mailu, či telefonické. Spojení lze najít na webových stránkách středočeské hygieny. Pokud je osobní přítomnost skutečně nezbytná, hygienici vyzývají návštěvníky, aby omezili svůj pobyt na konkrétních pracovištích i v budově omezili na nezbytné minimum – za současného dodržování zvýšených hygienických opatření a respektování pokynů pověřeného personálu.

Prodavačky s rouškami v mělnické Bille
VÝZVA DENÍKU: Děkujeme, dáme to! Pošlete i vy svůj vzkaz hrdinům v první linii

Je také třeba počítat s tím, že doba určená pro styk s veřejností, ať už jde o konzultace, či jen o příjem podání, se omezuje na pondělí a středu vždy v době od 8.30 do 11.30 hodin. Prozatím s platností do příští středy (do 23. března včetně), nicméně tento termín nejspíš nebude definitivní.

Infolinky středočeských hygieniků ke koronaviru

- 771 137 070: v provozu denně včetně víkendu, vždy od 7.00 do 19.00 hodin

- 736 521 357: v provozu pouze v pracovních dnech, a to od 7.00 do 16.00 hodin – proti dřívějšku je tedy doba provozu této linky prodloužena

- Obě tyto infomační linky jsou určeny výhradně k hlasovým hovorům; nikoli ke komunikaci prostřednictvím SMS zpráv

- V běžné pracovní době (v pracovních dnech od osmé do šestnácté hodiny; v pondělí a ve středu o hodinu déle, naopak v pátek se končí už v 15.00 hodin) hygienici doporučují dát před přetíženými infolinkami přednost přímému kontaktu s pracovnicemi protiepidemických oddělení jednotlivých územních pracovišť – kontakty jsou na webu krajské hygienické stanice, přímou cestu může nabídnout třeba odkaz bit.ly/2x7cZtQ

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník