Taxík Maxík bude od příštího roku v Kutné Hoře poskytovat seniorům nad 60 let a lidem se zdravotním postižením službu za zvýhodněnou cenu a ulehčí jim tak život v situacích, které by kvůli věku nebo zdravotnímu omezení těžko zvládali. Jde hlavně o činnosti, které patří ke každodennímu životu, například cesta na nákup nebo k lékaři.

„Jsem ráda, že nadace může být průkopníkem nové služby pro seniory i handicapované, pro které je běžná doprava po městě nedostupná. Ať již proto, že je bariérová nebo drahá," uvedla Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

Podle ní Kutná Hora a další města dávají zavedením seniorského taxi najevo, že berou v potaz demografický vývoj společnosti. „Seniorů přibývá, přibývat bude a vedení měst, která tuto skutečnost vezmou na vědomí, budou mít kolem sebe spokojené spoluobčany," dodala ředitelka.

Osm korun za kilometr

Taxík Maxík je dlouhodobější služba. Jeho převzetím se města zavazují k tomu, že bude fungovat minimálně pět let. V každém městě provoz taxi zaštítí nějaká organizace. V Kutné Hoře to bude Pečovatelská služba Kutná Hora.

Vozidlo, které zde bude sloužit jako seniorské taxi, je minibus Ford Tourneo Custom, jež Konto Bariéry pro své činnosti a projekty často využívá. Kdo se nechá Taxíkem Maxíkem svézt, bude platit 8 korun za kilometr.

Seniorské taxi na Kutnohorsku zatím nabízí občanům pouze Zruč nad Sázavou. Služba zde byla zavedena loni a zájem o ni se stále zvyšuje, za měsíc září či říjen letošního roku se pohybuje měsíční počet jízd kolem 200.

Čtěte také: Senior taxi po Nymburce jezdit nebude. Firmy neměly o provozování služby zájem