Aktuálně vládnou Středočeskému kraji společně ANO, ODS, STAN a Nezávislí Středočeši, představovaní skupinkou, jež se po krajských volbách odštěpila z kandidátky TOP 09. Zůstane to tak i nadále, jestliže to vypadá, že STAN aktuálně drží Černého Petra? To jsou otázky, k nimž zřejmě brzy zazní odpovědi. Víc nejspíš napoví už pátek a úterý.

Na pátek po koaliční roztržce z minulého týdne sezvala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dohodovací řízení – a v úterý bude následovat mimořádné zasedání krajského zastupitelstva. To sice nebylo svoláno kvůli koaliční krizi, hlavním bodem programu mají být krajské investice – nepochybně však účastníci jednání zareagují i na aktuální situaci.

Dá očekávat, že právě jednání zastupitelů ukáže, jak jsou nyní rozdány karty. A mohlo by i vyjít najevo, zda bylo něco pravdy na zvěstech z kuloárů Poslanecké sněmovny, které uprostřed parného léta napovídaly, že se ve středních Čechách možná rodí nová politická láska. Naznačovaly totiž vzájemné oťukávání a snad i rodící se námluvy mezi krajskými organizacemi ANO a ČSSD. Bylo to ovšem pouze na úrovni nepotvrzených zvěstí; vlastně nic víc, nežli drby. Něco jako když si vesnické klepny sdělují: viděla jste tu Anku s Vencou odvedle? Já taky ne, ale slyšela jsem…

Na snímku zleva zastupitel Milan Schweigstill (Nezávislí Středočeši), hejtmanka Jermanová, její statutární náměstek Vít Rakušan (STAN) a náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS).
Dva muži přes palubu, žádá hejtmanka zásah do krajské rady od partnerů ze STAN

Požadavek na odchod radních

Že ve středočeské koalici nevládne idyla, vyšlo najevo minulý týden ve čtvrtek. Tehdy vyvřely na povrch spory kolem výběru firmy, jež má zajistit audit hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Následovalo páteční koaliční jednání, po němž hejtmanka Jermanová oznámila, že hnutí ANO má vážné výhrady k práci dvou radních za STAN. A nejen to: přímo požaduje odchod Martina Macháčka (na starosti má investice, majetek a veřejné zakázky) a Věslava Michalika (regionální rozvoj včetně evropských fondů a rozvoje venkova).

Ani nápad! Taková zaznívá po týdnu jednání odpověď z řad STAN. Středočeský lídr Vít Rakušan ve čtvrtek oznámil, že z donucení neodejde z krajské rady ani jediný zástupce STAN – nebo ji opustí všichni čtyři. Vedle Michalika a Macháčka nebudou lpět na svých funkcích také on (je statutárním náměstkem hejtmanky a k jeho kompetencím patří oblasti bezpečnosti a cestovního ruchu) – a ještě Ivo Šanc (životní prostředí a zemědělství). „Nebudeme hrát takové hry, že jednoho radního pustíme, abychom udrželi druhého,“ odmítl Rakušan možnost kompromisu. A pokud by radní měli být odvoláni (což by nešlo jinak než za pomoci hlasů opozice), znamenalo by to konec koaliční smlouvy.

David Rath.
Rathův požadavek na odškodnění za pouta se vrací k obvodnímu soudu

Kdo práci zvládá a kdo ne?

Na páteční dohodovací řízení – k němuž má výhrady proto, že podle něj nebylo řádně svoláno, navíc velmi narychlo a nelogicky se koná právě v den sněmovních voleb – přijde Rakušan říci, že STAN požadavku ANO nevyhoví. Pro odchod ani jednoho z kritizovaných a zavrhovaných radních nevidí důvod. Trvá na tom, že oba jsou velmi kvalitními radními a pracují dobře. Pokud by nějaký resort volal po naléhavé nápravě, je to prý oblast dopravy, kde jsou podle Rakušanových slov po ročním působení Františka Petrtýla z ANO vidět jen velmi malé pokroky.

Tímhle vyjádřením, proneseným na čtvrtečním setkání s novináři, Rakušan ke zklidnění napětí nepřispěl. Naopak – spíše přilil olej do ohně. Zvlášť když ještě na Petrtýlovu adresu nastínil otázku, zda lze funkci krajského radního kumulovat s poslaneckým mandátem a dalšími pozicemi – včetně práce radního v Mladé Boleslavi. On sám by si prý – pokud bude v nynějších sněmovních volbách zvolen poslancem – musel vybírat; jako uvolněný funkcionář (tedy politik z povolání) je prý schopen zastávat jen jeden post. I jako starosta Kolína je jen neuvolněný.

Ilustrační foto.
Kandidátní listina bez žen? Ve středních Čechách mohou voliči najít jedinou

Macháček žádá důkazy. Nebo omluvu

Nabídnout odchod nebo se kát rozhodně na dohodovací řízení středočeské koalice nepůjdou ani Michalik s Macháčkem. To, že by byl důvod k jejich odvolání, odmítají – netají se ovšem pocitem, že jsou v koalici nechtění. Macháček to přičítá například své snaze prosazovat zveřejňování všech zakázek nad 200 tisíc korun (aby se svou nabídkou mohl přijít kdokoli působící na trhu) a odmítání praxe, kdy k zadání zakázky malého rozsahu postačuje oslovit tři možné dodavatele. 

Připouští, že pokud byl v září plán investic splněn z 11 procent, je to žalostně málo – trvá však na tom že to není jeho vinou. Připravil si například obsáhlý výčet případů, kdy odbor krajského investora stále čeká na podklady z odborů spadajících pod péči radních z jiných koaličních stran. Zdůraznil také, že jako radní čili politik nemůže přímo ovlivnit práci úředníků, jakkoli má vůči jejich práci vážné výhrady. Hejtmanku Macháček písemně vyzval, aby tvrzení o nedostatcích v jeho práci (pronesená minulý pátek na tiskové konferenci) podepřela konkrétními důkazy. „Dotýká se mě, když někdo lže bez důkazů,“ vysvětlil, proč Jermanové poslal výzvu, aby svá tvrzení doložila, nebo se omluvila.

Michalik pak prohlásil, že s konkrétními výhradami k jeho práci za ním z koaličních partnerů nikdo nepřišel. Debaty se prý vedly jen kolem jarního přijímání žádostí o kotlíkové dotace – a i ty prý byly spíš v rovině hodnocení, co na krajském úřadu nefunguje a mělo by se změnit…

Jasné slovo se čeká od ANO. Bude to „Ne“?

Zástupci středočeské STAN tedy ve čtvrtek vyložili karty na stůl: jsou připraveni jednat o setrvání v koalici, ale ne o personálních změnách. Právě ty však požaduje nejsilnější koaliční partner. Nyní tak budou na tahu představitelé ANO reprezentovaní hejtmankou.

Kompromis se nerýsuje. Bude to čtyři za dva, nebo dva za čtyři? Podle radního Petrtýla bude hnutí ANO jednat, jak se k věci nyní postaví. Možnou změnu „půdorysu koalice“, o níž se v náznacích hovořilo již před týdnem, prý klub zastupitelů zatím danou neměl; pouze se debatovalo o možných variantách. Rozhodnutí o dalším postupu ovšem vyplyne z vnitrostranických diskusí.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Bývalý zaměstnanec kraje je podezřelý ze zpronevěry