To potvrzuje i zástupce vedoucího územního odboru Marek Šmíd. „Pokud si mám na něco z loňského roku vzpomenout, jednoznačně mě napadne jako první poděbradský případ. S něčím podobným jsem se za léta praxe ještě nesetkal," řekl Šmíd.

Připomeňme si ve stručnosti, co se v panelákovém bytě v ulici Dr. Horákové loni 7. června událo. Když na místo požáru kolem půl třetí odpoledne dorazili hasiči, případ se jevil jako nešťastná náhoda. Sousedi hovořili o velké ráně, kterou před vypuknutím požáru slyšeli. Po uhašení plamenů byla v bytě nalezená tři mrtvá těla: dvaadvacetiletého muže, jeho čtyřicetileté partnerky a jejich tříleté dcery. Spekulovalo se o výbuchu plynu.

Čtěte také: VIDEO: V plamenech při požáru bytu v Poděbradech zemřelo dítě a dva dospělí

Tato teorie však rychle vzala za své a na světlo začala vycházet otřesná fakta. „V době před požárem muž ženu uškrtil. Dcerku usmrtil úderem kladiva do hlavy. Samotný požár pak připravil tak důkladně, aby z něj sám coby dvojnásobný vrah nevyvázl živý. V bytě vylil nespecifikované množství benzinu či nafty, po bytě ještě rozmístil kusy pevného podpalovače Pepo a celý byt pak zapálil. Obyvatelé domu mohou mluvit o obrovském štěstí, že se požár nerozšířil do dalších prostor, případně že nedošlo k výbuchům plynu," popsal otřesná fakta zdroj blízký vyšetřování. Středočeští kriminalisté, kteří si případ přebrali, potvrdili pouze to, že se jednalo o dvojnásobnou vraždu s následnou sebevraždou a podrobnosti vzhledem k věku dítěte zveřejnit odmítli.

Násilných trestných činů přibylo

Násilné trestné činy, do nichž pochopitelně spadá i výše popsaný případ, jsou jedinou kolonkou, kde se loni počet případů oproti předloňsku zvýšil. Sice jen o dva, ze 100 na 102. Zato jsou ovšem kriminalisté z Nymburska efektivní v objasňování těchto nejzávažnějších skutků. „Nejvyšší podíl objasnění násilné kriminality měli v rámci kraje policisté na Nymbursku," uvedl náměstek středočeského policejního ředitele Jan Krejčí. Ze zmíněných 102 případů jich 84 objasnili.

Čtěte také: Muž sražený autem u Poděbrad zemřel

Celkem se loni policisté na Nymbursku zabývali 1 345 případy. Ve srovnání s rokem 2015, kdy bylo ohlášeno 1 536 skutků, jde o zřetelný úbytek. Stejný trend se týká většiny druhů kriminality. U majetkové trestné činnosti, tedy většinou krádeží, se loni jednalo o 579 případů, zatímco předloni jich bylo 767. V tomto případě je objasněnost necelých 27 procent.

Ubylo i hospodářských deliktů (135 oproti 152). Ten nezajímavější, který loni vyplul na povrch, je zřejmě případ starosty Kostelní Lhoty, který si měl přilepšit zhruba o 4 miliony z obecní pokladny. A to v letech 2010 až 2014. Druhé hlavní líčení se koná už příští středu a možná padne rozsudek.

Čtěte také: Soud řeší, zda starosta kradl miliony z obecní kasy

Dalším zajímavým případem, kterým se kriminalisté zabývali řadu měsíců loňského roku, je medializovaná kauza tří lékařů z nymburské interny, kteří se podle obžaloby měli podílet na smrti pacienta a své pochybení se později snažili zamaskovat. I tento loňský případ spěje do finále, další hlavní líčení je v plánu 21. března.

Čtěte také: Sestra u soudu: z nemocnice pacienti běžně odchází v horším stavu, než přišli

SROVNÁNÍ KRIMINALITY 2016 a 2015

2015  2016
celkem tr. č.  1 536  1 345
násilná  100  102
majetková  767  579
hospodářská  152 135
mravnostní  14
obecná  1 049  898
objasněnost celkem  51%  57%
objasněnost násilná  70%  82%
objasněnost majetková  26%  27%

Zdroj: Policie ČR, Územní odbor Nymburk