„Přinese nejen bohatou nabídku vánočních dekorací, dárečků či cukroví, ale také adventní atmosféru – a možnost podpořit sociální zařízení, jejichž klienti výrobky zhotovili,“ připomněla v pátek Helena Frintová z krajského úřadu. S tím, že vedle dovedností klientů 47 příspěvkových organizací kraje, převážně různých domovů a ústavů, se představí i desítka neziskovek působících v oblasti sociálních služeb. Vlastní aktivity začal kraj prezentovat touto formou již před třinácti lety; neziskové organizace jsou zvány od roku 2004.

Mezi vystavovateli a prodejci jsou nejen zaměstnanci jednotlivých zařízení, ale do Prahy přijíždějí také někteří klienti. Tahle cesta se pro ně stává zážitkem, na který se dlouho těší a připravují. Inspirující jsou i setkání mezi zástupci poskytovatelů sociálních služeb navzájem: mohou omrknout, co dělají jinde, a vyměnit si nápady pro tvořivou činnost. 

Skládka odpadu. Ilustrační foto.
Kraj chystá setkání se starosty. Budou velkým tématem odpady?

Prvními návštěvníky výstavních stánků bývají vždy právě kolegové od sousedních stolů – brzy se však objevují i zaměstnanci úřadu. A přichází i řada návštěvníků z řad veřejnosti. Odnášejí si jak rozmanité výrobky – ne vždycky spojené jen s atmosférou Vánoc – ale také inspirativní nápady, jak vyzdobit svá obydlí. Nesou si toho ovšem s sebou víc: také zážitky z netradičních setkání, dávajících nahlédnout do prostředí, které většina z příchozích nezná.

„Každoročně je největší zájem o vánoční cukroví, zdobené perníčky, vánočky nebo tradiční štrúdly,“ připomněla Frintová. Stálicí jsou také adventní věnce, ozdoby či svícny. Žádaným produktem, který sice nepřipomíná poetiku Vánoc, ale voní tak, že je vážně těžké odolat, bývá také domácí chléb. K mání jsou i cukrářské produkty, stejně jako slané pečivo. Nechybí ani ručně vyráběné i zdobené hrníčky i další keramické předměty, stejně jako obrázky, malované šátky, trička, polštáře, košíky – a dokonce i šperky, k jejichž zhotovení byl zjevně potřeba nemalý fortel.

Skutečně velmi často by u těchto výrobků nikdo nehádal, že vznikly pod rukama lidí „starých“ nebo „s handicapem“. A pokud to poznat je, jen to podtrhuje jejich unikátnost a originalitu. Řekněte sami: nelíbila by se vám třeba na chalupě nebo k posezení na zahradě sada hrníčků, které jsou sice všechny stejné, ale přesto se nepodobají jako vejce vejci? Takových, které v obchodě nekoupíte?

Jaroslava Pokorná Jermanová.
Rozpočet kraje chce hejtmanka předjednat s opozicí ještě před hlasováním