Český výbor pro UNICEF, reprezentující u nás Dětský fond Organizace spojených národů, je totiž „nabídne k adopci“ – a za peníze získané jejich prodejem nakoupí vakcíny umožňující očkovat v zemích třetího světa děti proti nemocem, jež mohou být i smrtelné. Cena panenky v e-shopu dosahuje 600 Kč, což odpovídá průměrným výdajům na očkování jednoho dítěte. Do těch se nejvíce promítají doprava a náklady na udržení vakcín v chladu.

Aby podpořilo úsilí dobrovolných tvůrců charitativních panenek z řad žáků základních a studentů středních škol, vyhlásilo krajské hejtmanství již potřetí středočeskou soutěž Miss panenka Junior. Fotografie panenek česká pobočka UNICEF vystavila ve facebookové galerii – a o vítězkách rozhodovalo hlasování veřejnosti. Páteční oceňování vítězů vlastně nepřineslo překvapení. „Stejně jako loni slaví prvenství v Základní škole Slabce na Rakovnicku,“ sdělila Deníku Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. „I na druhém místě je panenka ze Slabců. Třetí příčku obsadila panenka ze Základní školy Miloše Šolleho v Kouřimi,“ konstatovala Frintová.

Spalničky - ilustrační foto
Spalničky ve středních Čechách dosáhly kulaté padesátky

Celkem se letos zapojilo 38 středočeských škol a institucí péče o děti, které na adresu UNICEF ČR zaslaly dohromady 132 panenek. „Jsem ráda, že prostřednictvím žáků našich škol můžeme pomáhat,“ uvedla k tomu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Zdůraznila, že tvůrci panenek (po pravdě – spíš tvůrkyně, i když ani chlapecké práce nechybějí) se zapojili do smysluplného projektu, který opravdu pomáhá zachraňovat životy. „Jak jsem avizovala už při vyhlášení letošní soutěže, pro školy jde i o příležitost, jak téma charity otevřít a mluvit o něm,“ poznamenala hejtmanka.

Pomyslná soutěž krásy ve facebookové galerii vyvolala značný ohlas: panenky dostaly dohromady 4742 hlasů. O tisícovku více než loni, ocenila výkonná ředitelka českého UNICEF Pavla Gomba.

Nejvíce jich patří dvojici panenek, jež se zrodily pod rukama školaček ve Slabcích: s 670 hlasy zvítězila panenka Petra, druhé místo obsadila s 586 hlasy panenka Arao Takahiko. Třetí příčku pak díky 381 hlasu získala panenka Isabella od dvojice autorek ze školy v Kouřimi. Největší přízeň hlasujících tak sklidily Věra Razímová, Tanita Isis Bendlová a žákyně 4. B.

Votvírák 2018
Hudba, historie i malířství. Vyberete si na víkend?

Mezi 92 stromořadími se umístila Alej Johanky z Rožmitálu celostátně na třetím místě a ve Středočeském kraji s převahou vyhrála.
Na krásné stromořadí je možno upozornit v soutěži Alej roku