O to usilovala vláda ANO a ČSSD – prodloužení chtěla po poslancích již po šesté – avšak mezi poslanci tentokrát nenašla potřebnou podporu. Hejtmani, kteří přicházejí se společným návrhem, na celostátní úrovni reprezentují převážně barvy opozice. Konkrétní podrobnosti pro svá území chtějí hejtmanka Pecková s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) představit v pátek v poledne na magistrátu při společné tiskové konferenci, přičemž budou reagovat na aktuální vývoj situace. Na vývoj na politické i koronavirové scéně.

Pro případ, že celostátně platný nouzový stav skutečně skončí (ve hře totiž zůstává varianta jeho nového vyhlášení vládou), jsou hejtmani části krajů a primátor připraveni vyhlásit na svém území takzvaný stav nebezpečí – a stejné řešení navrhují i ostatním krajům. Stav nebezpečí byl dosud známý zejména z období povodní.

Měla by tak zůstat zachována potřebná akceschopnost pro přijímání rázných rozhodnutí a v případě potřeby i rychlých řešení nekomplikovaných například zdlouhavými výběrovými řízeními. Regionální politici to v prohlášení uvedli s tím, že stav nebezpečí na omezeném území sice proti celostátně platnému nouzovému stavu nabízí pro zavádění krizových opatření slabší právní oporu – avšak takovou situaci je možné vnímat jako příležitost k posouzení smysluplnosti dosavadních opatření. Míněno těch přijatých vládou.

V minulosti vláda přistoupila k uzavření dvou obcí - Litovle a Uničova. Příjezdy tehdy hlídala policie.
PŘEHLEDNĚ: Vláda uzavřela tři okresy. Podívejte se, co to pro obyvatele znamená

Hlavní je zajistit právní podklad pro možnost pokračování podpory nemocnic armádou a zapojení hasičů i dalších složek integrovaného záchranného systému do aktivit v rámci boje s koronavirem. Hejtmanské prohlášení nicméně upozorňuje třeba na dopady, které změny mohou přinést pro živnostníky.

Pecková i Hřib, s nimiž jsou pod společným prohlášením podepsáni také hejtmani Petr Kulhánek, Martin Netolický, Martin Půta a Josef Suchánek, současně zdůrazňují připravenost spolupracovat s vládou i Poslaneckou sněmovnou při zajišťování všeho, co bude třeba k odpovědnému řešení vzniklé situace.