A pozornost budí to, že defibrilátory pro laické použití, jejichž užitečnost pro pacienta se zástavou oběhu nikdo nezpochybňuje, doplňují ještě „kyslíkové bombičky“.

Právě kolem těchto generátorů kyslíku, majících pomoci s dýcháním člověku, který zkolaboval, se točí nynější debaty. Server Seznam Zprávy, který souvislostem zakázky věnoval detailní pozornost, cituje primáře pražské záchranky Ondřeje Fraňka, jenž hovoří o „směšné hračce“, co v krizové situaci nepomůže. Také další odborníci krčí rameny, když zmiňují nedostatečný výkon přístroje i obtížnost manipulace s vyvíječem za situace, kdy by opravdu došlo na boj o život.

Defibrilátor. Ilustrační foto.
Školám chce kraj koupit defibrilátory za deset milionů

Zmiňuje dále, že kapesní vyvíječe kyslíku nejsou na trhu příliš běžné, což má nejen leccos napovědět o jejich použitelnosti v praxi. Mělo by to současně naznačovat, že nebylo mnoho firem schopných vyhovět požadavkům v zadání krajské zakázky za bezmála deset milionů korun. Skutečně svou nabídku předložila jediná – a dodavatel z Kladna uspěl.

Zakázka se tak jistě dočká nejen dalších debat, ale patrně i důkladnějšího prověřování, až zase naplno rozběhne svou činnost kontrolní výbor krajského zastupitelstva, který už od ledna zůstává bez předsedy. Je však pravdou, že právě tato oblast urgentní pomoci se setkává s velkým vývojem techniky i názorů.

Tři defibrilátory policistům, hasičům a strážníkům v Čelákovicích předal starosta města Josef Pátek.
Policisté s defibrilátorem loni v kraji pomohli zachránit pět životů

Když se v 80. letech začaly objevovat první AED v nákupních centrech či na sportovištích zemí západní Evropy, v tehdejším Československu reagoval stranický tisk zveřejňováním kritických vyjádření domácích odborníků hovořících o tom, že přístroj poskytující výboje může v rukou laika spíš uškodit. Dnes už panuje všeobecná shoda, že tyto chytré krabičky skutečně dokážou zachraňovat životy.

Zatím je ale na stole výzva, s níž se středočeští Piráti obracejí na hejtmanství: přístroje, které vnímají jako nevodné a neodpovídající platným postupům poskytování první pomoci, že škol stáhnout – a loňský nákup schválený krajskými radními důkladně prověřit. Pak zřejmě i zajistit vymáhání způsobené škody po konkrétním viníkovi.