Vyzvednout rohlíky bez popovídání?

O možnosti zavážet do vybraných obcí objednané potraviny, které by si zákazníci následně vyzvedli z boxu, chtějí představitelé kraje jednat s provozovateli řetězce COOP a internetového obchodu Rohlík.cz. Cílem je zjistit, zda by to byla schůdná cesta, která by mohla pomoci k zásobování venkova. Hodně místních i rekreantů si nakoupí ve městech; existuje však i řada lidí – často v seniorském věku – kteří spoléhají na služby místních obchodníků.

Ilustrační foto.
Asociace chce obměkčit kraj: což podpora pro krámky v nejmenších obcích?

Jisté to být nemusí. Typickými návštěvníky vesnických prodejniček totiž bývají senioři, u nichž zrovna není jasné, zda by jim vyhovoval model s objednáním nákupu přes aplikaci v mobilu a následným vyzvednutím v boxu s přístupem přes kód poslaný v SMS zprávě. Pro ně je návštěva obchodu spíše příležitostí, kdy si jdou nejen koupit pět rohlíků, litr mléka a půlku chleba – ale hlavně se setkají s Maruškou i Blaženkou a budou si s nimi moci popovídat.

Obce si určí, co je důležité

Zapojit se do již dříve odmítnutého dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek 2021+ představitelé kraje nadále nemíní. Náměstci hejtmanky Věslav Michalik (STAN) a Martin Kupka (ODS) se shodují, že nabídku státu rozdělit v rámci kraje tři miliony korun podnikatelům provozujícím vesnické prodejny nelze vnímat jinak než jako předvolební gesto ministra Karla Havlíčka (za ANO), jestliže by na jednu prodejnu vycházela jednorázová podpora jen v řádu tisíců korun – prý mezi 3500 a 5000 Kč – která nic neřeší; podle Michalikových slov by nanejvýš „prodlužovala agónii“.

Náměstek hejtmanky Michalik nicméně připomíná, že starostové obcí a jejich zastupitelé se mohou rozhodnout, co považují za důležité, když žádají o přidělení krajských dotací. Pro některé je to nová hasičská zbrojnice, pro jiné třeba vybudování dětského hřiště – a pro další zrovna místní obchůdek. „My jsme schopni dát dotaci na rekonstrukci,“ konstatoval Michalik. V rámci krajského fondu obnovy venkova hejtmanství plánuje rozdělit do obcí během čtyř let minimálně 500 milionů korun.

Několik středočeských obcí už dospělo k tomu, že svůj obchůdek provozuje samo. Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) jsou to ty, kterým se provozovatele nepodařilo najít, i když nabízely zrekonstruované (a případně i vybavené) prostory za minimální, nebo i nulový pronájem. Zkušenost ukazuje, že pokud se jako provozovatel nepřihlásí Vietnamec, naděje najít jiného podnikatele bývá téměř nulová.