Na tom, jako podobu by mohla mít pomoc kraje přislíbená horoměřickým rodinám, se shodli zástupci všech středočeských politických klubů: ANO, ČSSD, KSČM, STAN a ODS. Jde o reprezentanty naprosté většiny volených zástupců občanů. Bez klubu působí v zastupitelstvu kraje pouze dva zástupci TOP 09.

Vedení kraje navrhuje pomoci družstvu Svatopluk v rovině právní ochrany. Právě to Král při dřívějším jednání na počátku srpna označil jako nejnaléhavější. Jde o pomoc při řešení úhrad za soudní poplatky či placení za znalecké posudky, upřesnila v úterý hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Zdůraznila, že vedení kraje nechce – a ani k tomu nemá právo – posuzovat správnost rozhodnutí soudu. „Posuzujeme tuto skutečnost z hlediska lidského,“ konstatovala Jermanová a připomněla, že v domech, které si po krachu H-Systemu dostavěli za své a považovali je za svůj domov, lidé z Horoměřic zestárli o dvacet let. „Dnes už mnozí z nich nejsou v produktivním věku. Změnily se jim rodinné poměry. Tito lidé by skončili bez pomoci na ulici,“ uvedla s tím, že jde o apolitickou záležitost, která se nicméně dotýká všech politických stran zastoupených v krajské samosprávě.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Kontrolu krajských zakázek odstartoval příval anonymů

Politici se shodli, že stavebnímu bytovému družstvu Svatopluk může kraj pomoci formou individuální účelové dotace ve výši od půl milionu do milionu korun. Platit z ní bude možné pouze soudní poplatky, posudky a právní pomoc. Peníze má kraj vyplácet jednou měsíčně – a to vždy na základě předložených dokumentů.

Na takovou formu pomoci během úterní schůzky předběžně kývli zástupci všech politických stran. Ocenil to i Král. „Budeme ji moci využít pro řešení problému lidí, kterých se to přímo dotýká. Poskytnutí finanční pomoci zpětnou refundací je pro nás nejlepším možnou cestou, jak toto učinit,“ pochválil shodu středočeských politiků. „Obnovuje se tím důvěra k samosprávám a je vidět, že jim problémy lidí žijících na jejich území nejsou lhostejné,“ konstatoval. Naopak nebydlící klienti H-Systemu – třeba ti, kteří jsou sdruženi v uskupení Maják – ovšem mohou mít pocity opačné: mohou namítat, že z veřejných peněz chce kraj podporovat snahy, aby oni byli odškodněni méně.

Konečné slovo budou mít krajští zastupitelé při hlasování na svém zasedání 27. srpna.

Hejtmanka v úterý dále uvedla, že požádala Martina Kupku z ODS, který je nejen aktivním opozičním zastupitelem, ale také poslancem, aby se z titulu svého poslaneckého mandátu pokusil jednat s věřitelským výborem H-Systemu (v němž družstvo Svatopluk, jež se označuje za druhého největšího věřitele sdružujícího pohledávky 650 členů za zhruba půl miliardy korun, vůbec nemá zastoupení). „Aby byl dopad na poškozené lidi co nejmenší,“ uvedla Jermanová, čeho by se Kupka měl snažit dosáhnout.

Jakub Pokorný z Benešova, manžel hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se v pondělí na tiskové konferenci vyjádřil k tomu, jak využíval služební vůz Středočeského kraje.
Žádného předmětu kraje už se nedotknu, uvedl manžel hejtmanky Jermanové