Spíše ne a vypadá to na ojedinělý výkyv. Zkušenost totiž ukazuje, že počty aktuálně hospitalizovaných poměrně věrně kopírují křivku počtu nově prokázaných případů nákazy před třemi týdny. A tato čísla v poslední době vytrvale stoupají, připomněl v pondělí středočeský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Pavlík současně upozornil, že se v kraji téměř nemění počty těch, kteří potřebují umístění na lůžku s intenzivní péčí. Těch bylo v pondělí 35; z nich 15 pacientů bylo napojeno na umělou plicní ventilaci.

Projekt „Sázíme stromky pro potomky“ podpořili dobrovolníci z firem kolem Škodovky, kteří společně s technickými službami a několika dobrovolníky z Čisté v uplynulých dnech zasázeli podél polní cesty u vsi 22 třešní.
OBRAZEM: Dobrovolníci vysázeli třešňovou alej

Radní v té souvislosti upozornil na význam očkování. To podle něj nezajistí, že se člověk nestane pozitivní, ale pomáhá snižovat riziko, že bude kvůli těžkému průběhu onemocnění potřebovat intenzivní péči. Mimochodem – z aktuálních 159 pacientů jsou očkovány dvě pětiny; 41 procento. „Těch, kteří očkování nemají dokončené, nebo vůbec žádné, je 94,“ konstatoval Pavlík.

Omezování péče nepřišlo. Ale hrozí

Navzdory tomu, že nemocnice obnovily provoz covidových oddělení a ta se zaplňují, zatím ve středních Čechách nebylo nutné sáhnout k drastickému omezení plánovaných operací a další elektivní péče (tedy vyšetření a zákroků, které nejsou akutní a lze je odložit). V tomto směru zatím většina nemocnic dál jede naplno.

Jediné omezení hlásí příbramská nemocnice, kde provoz šesti operačních sálů snížili na čtyři. Nicméně situace se kdekoli nebo i plošně může rychle změnit, třeba i ze dne na den.

O vojácích jasno do středy

Aby nebylo třeba přijímat výraznější omezení provozu, požádalo šest středočeských nemocnic o pomoc armádu. Dohromady by uvítaly nasazení 22 vojáků. K nemocnicím v Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi, Příbrami a Slaném přibyla v pondělí ráno ještě kutnohorská nemocnice, která funguje jak součást Oblastní nemocnice Kolín.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační snímek
Očkování proti covidu pomáhá i onkologickým pacientům. Odpověď je ale slabší

Jak na podané žádosti vojsko reagovalo, bude krajský úřad podle Pavlíkových slov informovat v úterý nebo ve čtvrtek. „Nemocnice by uvítaly pomoc na covidových odděleních. Vše ale náleží na rozhodnutí hlavní hygieničky Armády ČR,“ poznamenal radní. Pokud by vše neklaplo podle představ, jsou nemocnice podle jeho slov připraveny přeorganizovat své týmy tak, aby zajistily fungování v nezbytném rozsahu.

Středočeským záchranářům nyní proti průměru, což bývá kolem 300 výjezdů k pacientům denně, stoupla vytíženost zhruba o 10–15 procent. Přímo případů s koronavirem zaznamenali třeba ve čtvrtek 40.