Nespokojení restauratéři seskupení kolem iniciativy Chcípl PES, kteří takové omezení odmítají s tím, že restaurace k ohniskům šíření nákazy nepatří, dali svůj nesouhlas najevo protestním otevřením v plném rozsahu.

Petiční místa a politické buňky

V sobotu tak některé podniky rozjely standardní provoz, jako by covidový zákaz neplatil. S tím, že jejich počínání je legální, jestliže z aktivit uskupení Chcípl PES vzešlo politické hnutí Otevřeme Česko, zapojené restaurace politickými buňkami, kde se členové scházejí k politickým jednáním a lidé mají možnost přijít podepsat petici proti omezením plynoucím z koronavirových opatření.

Billiard Bar Metropole v Mladé Boleslavi.
Hospodský loni tratil milion. Teď je u něj petiční místo a zase čepuje pivo

Byť vládní představitelé včetně ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) opakovaně přes média upozorňovali, že hostinští nemají pravdu, jestliže tvrdí, že jsou-li karty rozdány takto, je legální mít otevřeno, v sobotu se v rámci republiky připojily desítky provozovatelů.

Z přehledu, který iniciativa Otevřeme Česko vyvěsila na facebooku, plyne, že s největší podporou se v rámci středních Čech setkala tahle akce v Milovicích na Nymbursku a v Mladé Boleslavi. Stranou však nezůstaly třeba ani Kladno, Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku či na Příbramsku Volenice-Bubovice nebo Jince.

Policie věc stále řeší

Do některých z podniků navštívených hosty přišli porušování vládních nařízení monitorovat policisté. Že se tak stalo i v Jincích, kde pivovarskou restauraci Malý Janek provozuje Jiří Janeček, jenž je v rámci organizování protestů jedním z nejviditelnějších, řekla Deníku policejní mluvčí Jana Šteinerová. S upřesněním, že policejní hlídky zaznamenaly porušení vládních nařízení v restauraci, jež hostila návštěvníky, ačkoli měla mít zavřeno.

„Zatím je případ prošetřován,“ konstatovala Šteinerová, že na závěry je zatím brzy. K tomu, zda se podobná situace řešila i na jiných místech v kraji, neměla mluvčí v neděli konkrétní poznatky. „Obsáhlejší informace za celé střední Čechy budou k dispozici v pondělí,“ konstatovala.

Přišli, viděli, odešli

Janeček z Malého Janka Deníku řekl, že návštěvy policejních hlídek, které přišly přepočítat přítomné petenty, byly relativně časté po celé republice. Nejvíc se podle jeho slov vyhrotila situace v Ústeckém kraji, kde byl jeden z restauratérů na dvě hodiny zadržen. „Ale pak byl propuštěn a už je doma,“ poznamenal Janeček.

Sobotní přítomnost policistů ve svém podniku označil jako korektní; vše se obešlo bez napětí. „Ofotili si petici i označení provozovny, zaznamenali osobní data hostů,“ konstatoval Janeček. S tím, že během jejich přítomnosti někteří petenti odcházeli, naopak jiní přicházeli. Žádný konkrétní verdikt podle něj na místě nepadl – a překontrolování petice prý určitě bude ještě nějakou dobu trvat.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Čas očkování u praktiků přijde, až bude k mání nový typ vakcíny

Janeček potvrzuje, že restauratéři udělali ze svých podniků petiční místa proto, aby je koronavirová krize nesmetla. „Nějakým způsobem fungovat musíme,“ zdůraznil. Současně upozornil, že cílem není potajmu vydělávat peníze. „Hlavně chceme vládě říct, že to dělá blbě,“ vysvětlil. S tím, že nezaměstnanost, krachující firmy i dopady na psychiku lidí nakonec přinášejí vážnější škody než samotný covid.

Zmínil také, že přítomní se snaží chovat odpovědně a dodržují třeba nařízení o používání dezinfekce, zachovávají rozestupy či nosí roušky; v posledním případě s výjimkou jednoho člověka, jemuž v tom brání zdravotní omezení. A zájem příchozích je prý značný. „Včera jsme pod peticí shromáždili dvě stovky podpisů – a dnes pro petenty a členy politického hnutí opět máme otevřeno,“ konstatoval v neděli.