Jde o charitativní projekt, který se každým rokem snaží listopadovou osvětovou kampaní přesvědčit muže, aby si nechali narůst kníry, a tak vyjádřili svou podporu kampani a přitáhli ještě více pozornost problematice rakoviny prostaty. Součástí kampaně je také finanční sbírka využívaná na výzkum a boj s tímto zákeřným onemocněním. 

S nápadem nechat si narůst knír přišli v loňském roce lékaři ortopedického oddělení hořovické nemocnice, idea rychle zakořenila a rozšířila se dál mezi lékaře i nelékařský personál nemocnice. Letos se do kampaně hořovičtí zdravotníci zapojili již podruhé, a to jak růstem ozdoby pod nosem, tak i symbolicky, nošením cedulky s logem kampaně.

Ožehavé téma

Že je rakovina prostaty tématem posledních let, a to jak mezi onkology, tak i mezi laickou veřejností, o tom není pochyb. Je to ale nádor, se kterým lze dlouho a úspěšně bojovat, a to často i vítězně.

„Tato akce má moji plnou podporu, protože toto lehce společensky ožehavé téma je nutné přiblížit veřejnosti tak, abychom všichni společně byli vítězi - nebo alespoň na medailových stupních, řečeno sportovní terminologií," sdělil Martin Šmakal, primář onkologického stacionáře Nemocnice Hořovice.

Finanční sbírka

Přispět finančně na sbírku může každý návštěvník nemocnice do připravené a označené schránky ve vestibulu hlavního vchodu nemocnice. Výtěžek z akce bude poté předán na účet organizace Movember, která kampaň organizuje. Na závěr kampaně se potom uskuteční společné focení všech, kteří se do akce v nemocnici osobně zapojili.

Čtěte také: Kníry mají upozornit na rakovinu prostaty