Kromě toho převzali lékaři a sestry gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice i certifikáty za šetrnou medikaci při vedení porodů a ocenění za vzornou spolupráci na výše uvedeném projektu. Ředitel Oblastní nemocnice Kladno, lékař Vladimír Lemon, si získaného ocenění velmi váží.

„Jsou pro nás jasnou zpětnou vazbou, že naše snaha něco změnit, zlepšit ke spokojenosti pacientů, v tomto případě rodiček, má smysl. Přál bych si v naší nemocnici samé spokojené rodičky. Zároveň děkuji panu primáři a všem zaměstnancům oddělení, kteří dokázali splnit všechna přísná kritéria, abychom tento certifikát získali," uvedl Lemon.

Vlídnější prostředí

Hlavním cílem projektu Přirozený porod v nemocnici je plošné zlepšení standardu porodní péče v Česku. Jeho prostřednictvím se také daří snížit počet porodů takzvaným císařským řezem. Celkem se do něj zapojilo 15 nemocnic. Spokojenost hodnotilo asi 4500 rodiček.

Projekt porodnice motivuje k tomu, aby pracovníci porodnic s rodičkami více a lépe komunikovali a snažili se vytvářet v porodnicích vlídnější prostředí domácího typu. A právě to k zisku certifikátu pomohlo i kladenské nemocnici.

Porodní pokoje jsou zde zařízeny nikoliv jako standardní nemocniční, ale přibližují se maximálně domácímu prostředí. Jeden z nich je stavebně uzpůsoben tak, aby zde s rodičkou mohli pobývat její nejbližší rodinní příslušníci. Ten je však považován za nadstandardní a porod a pobyt v něm je za příplatek.

Individuální přístup

Lékaři předpokládají, že díky přirozenému prostředí budou rodičky psychicky i fyzicky uvolněné a porod tak bude klidnější s nižším rizikem možných komplikací.

„Ke každé rodičce přistupujeme individuálně. Snažíme se respektovat její přání, potřeby a představy o porodu s ohledem na zajištění bezpečnosti pro ni i její nenarozené dítě," prohlásil primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Ullrych.

Čtěte také: Psychiatrická nemocnice: příjmové oddělení mužů se dočkalo nových prostor