Kraj posílá výzvy

Odstraňovat billboardy, které se ze zákona změnily v nelegální a zmizet měly už před rokem – do září 2017 – se moc nedaří ani od dálnic. O to komplikovaněji to někdy jde u silnic první třídy. Do zapovězené vzdálenosti 50 metrů od nich stojí ve středních Čechách podle aktuálních odhadů mezi 500 a 700 nepovolených billboardů. Ty jsou v centru pozornosti krajských úředníků.

I když silnice první třídy spravuje stát prostřednictvím své organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a kraji patří až takzvané dvojky a trojky, o reklamní zařízení u jedniček se zajímají úředníci z kraje. Právě krajské silniční správní úřady rozesílají administrativně náročné výzvy k jejich odstranění. Často je oříškem dopátrat se adresy, kam výzvu poslat. Ostatně ani zmapovat, kde vlastně billboardy stojí, není jednoduché.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Kraj chce části klientů H-Systemu přispět na to, aby se mohli soudit

Billboardy od silnic sice mizí, ale jen pomalu; kraj naráží na překážky, shrnul ve středu aktuální stav Petrtýl. Zmínil jednak nepřehledné vlastnictví, jednak legislativní nejasnosti. „V průběhu března jsme dostali od správce silnic první třídy, tedy ŘSD, informaci o 346 nepovolených billboardech. Od té doby dostáváme další podněty. Zatím se nám podařilo vyzvat provozovatele nebo vlastníky pozemků zhruba v polovině případů. Z toho je zatím jen asi třetina odstraněna,“ upřesnil radní, jak se věci mají.

Pokud úředníci dostanou informaci o billboardu nelegálně stojícím v ochranném pásmu komunikace, pátrají po jeho provozovateli a po majiteli pozemku. Zdá se to jednoduché. Krajský úřad pošle výzvu k odstranění, na což má provozovatel pětidenní lhůtu a majitel pozemku deset dnů. Hledání však není jednoduché: zpravidla se ukáže, že provozovatel není znám – někdy se zdá být očividný i úmysl plynoucí ze změn majitelů i sídel společností – a až překvapivě časté jsou nejasnosti i kolem vlastníka pozemku…

Kdo má tahat pilku?

Další otazníky se vznášejí nad postupem pro případ, že billboard úředně odsouzený k zániku zůstane stát i po výzvě úředníků. Zdánlivě je to jasné: mělo by dojít k odstranění a náklady by se měly vymáhat na hříšnících. S tím, aby přišly ke slovu pilky nebo nářadí s ještě poněkud razantnějším účinkem, to však není tak jednoduché.

„Krajský úřad, společně s ministerstvem dopravy, je přesvědčený o tom, že odstraňovat billboardy podél silnic první třídy musí majitel komunikace, jímž je Ředitelství silnic a dálnic. Ostatně to má uvedeno i ve zřizovací listině,“ vysvětlil radní Petrtýl, proč se kraj zatím do odřezávání billboardů stojících kolem silnic nepustil. S tím, že nemá informace o tom, že by to dělali lidé z ŘSD.

Co bude dál, by zřejmě měla naznačit jednání v příštích týdnech. Kdy by se billboardy, u nichž je likvidace administrativně vyřešena, nicméně zatím zůstaly stát, mohly poroučet k zemi, je zatím obtížné odhadovat.

Ilustrační foto
Zájem o peníze na propagaci výrazně převýšil připravenou částku