V soutěži společnosti Taiko, která adventní i další trhy pořádá v centru metropole tradičně, byl z návrhů veřejnosti vybrán právě smrk ztepilý z Rozok. Hana Tietze za organizátory uvedla, že za výběr bylo celkem 23 kandidátů. Připomněla, že v rámci soutěže Hledá se strom vyhlášené už 1. srpna upozornil na ten nejvhodnější smrk muž, který tipy na vánoční stromy pro Prahu posílá pravidelně. Pro výběr je přitom rozhodující nejenom to, aby šlo o pěkný strom; důležité jsou i vhodná komunikace umožňující příjezd jeřábu a tahače s návěsem a dostatek manipulačního prostoru pro kácení i nakládku.

Divadlo Na Vinohradech.
Vinohradské divadlo oslaví koncem týdne 110. výročí své existence

Smrk rostoucí na soukromém pozemku v Roztokách by musel padnout tak jako tak. Začal zasahovat do elektrických drátů. Rovnoměrně zavětvený (a tedy úhledný) strom, který nejen prošel kontrolou dendrologů, ale nedávno úspěšně odolával i nárazům orkánu, díky převozu do Prahy dokáže ještě rozzářit spoustu dětských očí. A potěší i dospělé. První rozsvícení smrku, který organizátoři trhů nechají na Staroměstském náměstí vztyčit v noci na úterý, je ohlášeno na sobotu 2. prosince. Vánoční trhy na Staroměstském náměstí pak potrvají až do Tří králů. Do 6. ledna.

Jeho poslední chvíle na místě, kde asi 24 metrů vysoký smrk strávil celý dosavadní život, navíc zřejmě přitáhnou řadu návštěvníků i do Roztok. Tam se jinak výletníci – ať už jako chataři, rybáři nebo vodáci – sjíždějí hlavně od jara do sklonku léta. Radnice slibuje, že na místě akce v lokalitě Mezi mosty, pod Hotelem Roztoky, budou připraveny i teplé nápoje a drobné občerstvení.

K podříznutí stromu má dojít mezi devátou a desátou hodinou, od deseti do druhé odpolední je plánováno nakládání smrku na nákladní vůz a jeho upevňování – a po 14. hodině vyrazí transport na cestu do Prahy: z obce ve směru na Nižbor a Beroun.

Postupující opravy věže Staroměstské radnice.
Do věže Staroměstské radnice budou uloženy pamětní schránky se vzkazy