Politik, který je také místopředsedou TOP 09, odejde z krajské scény, aby se snažil zazářit na té celorepublikové. V Poslanecké sněmovně nahradí někdejšího šéfa strany, exministra financí a předsedu poslaneckého klubu Miroslava Kalouska. Ten se v úterý vzdal mandátu s tím, že v říjnových volbách už nehodlá kandidovat – a na sněmovním kolbišti chce uvolnit místo stranickým kolegům, kteří kandidovat míní. Aby se svými projevy na poslaneckém fóru mohli stát známějšími a oslovovat voliče, vysvětloval svůj krok Kalousek. S tím, že když prezident republiky Miloš Zeman s nezvyklým předstihem ohlásil termín sněmovních voleb, budou se jednání dolní parlamentní komory odehrávat ve znamení volební kampaně.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek složil mandát. Poslancem byl 22 let

Jakob, který ho střídá s prakticky okamžitou platností, oznámil, že radu kraje opustí. Nemíní následovat příkladu statutárního náměstka hejtmanky Martina Kupky (ODS), tuto funkci vykonávajícího jako neuvolněný funkcionář, který je také místopředsedou své strany, poslancem a neuvolněným starostou obce Líbeznice na Praze-východ. Jakob je rovněž starostou; v nyní neuvolněné pozici vede Roztoky na Praze-západ. „To město je srdeční záležitost,“ konstatoval v úterý, že doma má post, kterého se vzdát nechce. Naopak na pozici krajského radního je rozhodnut rezignovat; nejspíš v průběhu února. „Je mi jasné, že nelze zodpovědně vykonávat vícero funkcí najednou,“ vysvětlil chystaný krok.

Rada kraje hledá posilu

Středočeskou koalici tak čeká jednání o změnách v týmu. Podnět k ní nicméně nepřichází zevnitř, ale vlastně zvenčí: 60letého Kalouska střídá v poslanecké lavici 38letý Jakob. Otec rodiny se čtyřmi dětmi, milovník zahradničení, vaření a uzení domácích specialit, který je i spoluautorem dětské kuchařky.

Bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.
Kňučící Babiš i hromady hnoje Schillerové. Kalouskovy hlášky jsou nezaměnitelné

Prostřednictvím facebooku Jakob vzkázal, že hlavními přísadami jeho „volebního guláše“ se stanou svoboda a demokracie. „Šance, kdy mohou představitelé demokratických stran převzít moc od amatérů, populistů a extremistů,“ shrnul svůj pohled na podzimní volby. Jako dlouholetý starosta Roztok – ve funkci je od roku 2010 – chce také ve velké politice zúročit zkušenosti z té komunální.