Nad tím odmítavě kroutí hlavou předseda zastupitelského klubu STAN Věslav Michalik. „Myslím, že by se k udělení individuální dotace mělo přistupovat pouze ve výjimečných případech – a mělo by být řádně zdůvodněno, proč to nejde jinak,“ konstatoval. Peníze odhlasované v pondělí převahou koaličních hlasů z řad ANO, ČSSD a KSČM za takové případy nepovažuje. Alespoň některé projekty se podle něj mohly ucházet o peníze v běžných dotačních výzvách. „U řady z nich nebyla v materiálech ani žádost o dotaci, rozpočet akce a další náležitosti,“ ohrazoval se Michalik už na zasedání zastupitelů.

Tam se detailněji pobíraly třeba peníze určené na opravu soukromého rybníka u Věšína nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku – s námitkami z opozičních lavic, že rybníků, které by potřebovaly peníze k zaplacení prací na zpevnění hráze, by se jistě v kraji našla celá řada.

Čím je právě tento rybník výjimečný, vysvětlovali již 5. listopadu krajští radní, kteří tehdy kývli na udělení dotace ve výši 1,3 milionu korun určené k opevnění a zarovnání břehu a vznik takzvaného vývařiště v místě, kde ústí spodní výpust do koryta potoka: rybník zadržuje vodu v krajině. „Má trvalý vlastní zdroj vody, která by jinak volně odtékala, a zároveň slouží i jako estetický prvek v krajině,“ vysvětlil náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast zemědělství a životního prostřední Miloš Petera (ČSSD).

Jiné argumenty nyní nabízí středočeská tajemnice hnutí STAN Eva Maříková. Podle jejího tvrzení otec příjemce dotace po letošních komunálních volbách „umožnil setrvání komunistického starosty Rožmitálu pod Třemšínem“. „A KSČM loni svými hlasy pomohla i vzniku krajské koalice ANO a ČSSD,“ konstatovala Maříková fakt, který nikdo nezpochybňuje – nicméně souvislosti, do kterých jej staví, jistě vyvolají rozruch. Stejně jako další slova, kdy ve shodě s Michalikem hovoří o návratu „Rathových dárečků“ na středočeské hejtmanství – a o tom, že při rozdělování středočeských dotací má (či může mít) svou roli stranická knížka.

Ilustrační fotografie.
Jdu jinam. Zákazníci utíkají kvůli zdražování elektřiny a plynu
Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová na tiskové konferenci v poděbradské městské knihovně, kde měla 20. listopadu kancelář.
Co se ve Středočeském kraji daří – a co ne?