Prvním narozeným miminkem byl Honzík Zika. Narodil se v 19.23 hodin, tedy necelých dvacet hodin po silvestrovské půlnoci a 28 hodin poté, kdy v hořovickém porodním sále zaznamenaly rekordní tisící sedmy stý porod za rok 2016.

„Byla to nezvykle klidná služba, protože průměrně každý den zaznamenáme pět porodů. Jsou pak i dny, kdy máme deset i víc porodů", komentoval primářka hořovické porodnice Věra Pavlů, která měla službu přes silvestrovskou noc a první den roku. „Naše porodnice je už známá po celém regionu. Proto sem jezdí rodičky nejen z přilehlé spadové oblasti, ale i z Prahy," dodala.

Novoroční chlapeček měřil 50 centimetrů a vážil 3,850 kilogramu. Jeho maminka Eva Ziková pochází z nedalekého Zaječova. Je to její první porod. „Původně se Honzík měl narodit už před Štědrým dnem. Nakonec si počkal až na začátek nového roku," konstovala Eva Ziková.

S výběrem porodnice neváhala. „A to nejen kvůli krátké vzdálenosti ze Zaječova do Hořovic, ale také z důvodu velmi příznivých referencí od kamarádek, které zde dříve porodily," svěřila se novopečená maminka. Vyjadřila své poděkování doktorkám i sestrám, které jí při porodu pomáhaly.

O dva dny později přišli malinkému Honzíkovi a jeho mamince popřát zástupci vedení hořovické nemocnice: primář Gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Klán, primářka porodnice Věra Pavlů, primářka neonatologie Milena Dokoupilová, vrchní sestra neonatologického oddělení Kamila Přádová a staniční sestra porodních sálů Blanka Puldová.

Miminko číslo 1700

Stejná delegace popřála novopečené mamince a Honzíkovi zdraví a štěstí a Evě Zikové předala dárkový balíček z nemocniční lékárny. Tím samým balíčkem pak obdarovali i Květu Slavíkovou, maminku jubilejní Julinky, která se jako tisící sedmy sté miminko narodila několik hodin před sklonkem minulého roku.

Květa Slavíková tam rodila podruhé. Na malou Julinku se doma těší její pětiletý bratr Ivo. „Za těch pět let od posledního porodu se prostory porodnice výrazně změnily k lepšímu. Personál v porodnici je příjemný, milý a vstřícný a chová se profesionálně. Pocházím sice z Berouna ale ani na chvíli mě nenapadlo, že bych rodila někde jinde," uvedla Květa Slavíková.

„Porodnice U Sluneční brány v Nemocnici Hořovice je mezi rodičkami velmi oblíbená. Láká je nejen moderní vybavení s veškerým komfortem, ale také příznivé reference a vlídný přístup našeho personálu," konstatovala spokojeně Milena Dokoupilová, primářka neonatologického oddělení.

Nejlepším důkazem jejího tvrzení je i stále se navyšující počet porodů - zatímco v době privatizace nemocnice v roce 2007 se počet porodů pohyboval kolem tisícovky, v předloňském roce jich bylo 1580 a minulý rok o něco více - 1701 porodů. Z toho holčiček bylo 864 a 857 chlapečků. Jednadvacetkrát maminky přivedly na svět dvojčata.

Čtěte také: První miminka roku 2017: René z Havířova a dvojčátka Linda a Stanislav z Brna

Konstantinos Tsivos