Chytat „na magnet“ sice není nezákonné – kapitální úlovek už se ale bez asistence policie neobešel. Hledač kovových předmětů totiž nedaleko ústí Vltavy do Labe, pod mostem v Brozánkách, vytáhl na břeh podezřelou věc, nápadně připomínající granát. Protože policisté měli stejný dojem, místo nálezu zajistili a přivolali pyrotechniky.

Skutečně šlo o starou munici. Odborníci konstatovali, že se jedná o ruční granát z období druhé světové války. Nález odvezli k odborné likvidaci, konstatovala Johnová.

Ilustrační foto
Celníci si došlápli na železářství. Našli padělky brusiva

Podobné objevy jsou ve středních Čechách velmi časté. Pyrotechnici to mohou potvrdit: opravdu si nelze stěžovat na nedostatek práce. Pokud se jedná o odlehlejší lokalitu v polích či lesích, kde nejsou ohroženy životy ani majetek, může být nebezpečný předmět odpálen přímo v místě objevu. Pokud ovšem nejde zrovna o ztracenou vartu a stav nálezu umožňuje bezpečnou manipulaci, často starou munici odvážejí jinam; na místo určené k její likvidaci. Rozhodující je zajistit, aby smrtící věc nedostala příležitost naplnit účel, k němuž byla původně vyrobena – aby nikomu neublížila. Toho je schopna i po desítkách let – a pokud zrezaví, je ještě zákeřnější, varují policisté.

Případné nálezce proto vyzývají k maximální obezřetnosti a opatrnosti, kdy jediný správný postup je: nedotýkat se, zajistit, aby se k nálezu nedostal nikdo další, a volat policii. „Při neopatrné manipulaci může dojít k vážným, mnohdy smrtelným zraněním,“ upozornila ve středu Johnová. „Velmi často – pokud osoba přežije – nese si trvalé následky celý život. Poznamenány jsou tak nejen osudy jednotlivců, ale i jejich blízkých,“ konstatovala.

Fotografie z archivu čtenářů Kladenského deníku, kteří se zúčastnili výstavy v muzeu a chtějí pomoci k dopadení pachatele.
Ze slánského muzea zmizely dva vzácné kalichy. Policie po zloději pátrá