Hudební festival na zámku v Dobříši láká posluchače už od úterka – a potrvá do sobotního vyvrcholení v podobě hned čtyř programů; dojde i na představení historických houslí s možností obdivovat slavné italské, francouzské, německé a české nástroje od 17. století do současnosti; nejen zrakem, ale i sluchem.

„Velkým lákadlem je koncertní a divadelní představení Na Vivaldiho,“ upozornila Linda Dlouhá z krajské turistické centrály na páteční vystoupení, které je originálním autorským projektem houslisty Jaroslava Svěceného (jenž se také představí v roli Antonia Vivaldiho) a herečky Zdeňky Žádníkové Volencové. A byť Svěcený připomíná, že interpretace Vivaldiho hudby je propojena s moderní a vtipnou dramatickou formou, zdůrazňuje: všechna fakta, která zazní, jsou pravdivá.

Dokonce celou noc mohou na radarové louce hvězdárny v Ondřejově na Praze-východ strávit zájemci o pozorování Perseid, jež jsou nejznámějším meteorickým rojem. Připraven je také odborný výklad. Na radarové louce astronomové nabízejí i možnost přespání pod širým nebem.

Meteorický roj (vpravo nahoře) na obloze.
Perseidy: Blíží se jejich maximum. Podmínky pro pozorování jsou ideální

Ze zcela jiného soudku bude program připravený od pátku do soboty v Příbrami, byť lze říci, že vlastně se také jedná o noční vzhlížení k nebi. Zážitkové pobyty na Svaté Hoře nabízejí další termín pro strávení chvil, které jsou mimo jiné spojeny s noční prohlídkou ambitu, krápníkové kaple a dalších prostor poutního místa, večeří s živou hudbou v barokní jídelně i přespáním v místě plném zázraků.

Na Svaté Hoře zároveň v sobotu a v neděli vrcholí poutní slavnost – titulární slavnost baziliky. „Pro zájemce je navíc připravena prohlídka hodinové věže či tradiční nedělní varhanní půlhodinka,“ upozornila Dlouhá, že program nezahrnuje pouze bohoslužby.

Vypravit se za čistě světskými radovánkami lze v sobotu do Mělníka, kde se uskuteční Mělnický košt neboli svatovavřinecké slavnosti mělnických vín a gastronomie. Jde o tradiční setkání se sklenkou vína, které místní vinaři využijí k představení svých novinek z vydařeného ročníku 2020. Doprovodný program letos nabídne komornější hudební vystoupení, než bývalo zvykem, a to s ohledem na opatření proti šíření koronaviru. Chybět však nebude zahajovací paráda se slavnostním výstřelem v podání Rytířů mělnických, po němž má následovat krátká scénka.

Zájemci o dění v minulých stoletích jsou zváni do Kolína, konkrétně na Kmochův ostrov na Labi, kde se v sobotu uskuteční 9. ročník historických slavností – s výletem časem do doby Karla IV. A chybět nebude nic z toho, co dělá z historických slavností to správní povyražení: kostýmy, turnaje, souboje, hudba, tance, zbraně, řemesla, sokolník nebo kat. Setkání s císařem a králem, svého jména čtvrtým, se pak rozumí jako samozřejmost.

Ohlédnutí do podstatně mladší historie chystají na sobotu a neděli sousedé v Kutné Hoře, kteří připravili Veteran Rallye Kutná Hora. Jde o soutěžní jízdu vozidel vyrobených nejpozději do roku 1940 na Kaňk, obohacenou o kulturní program na Palackého náměstí a spanilou jízdu za zámek Kačina.

Jedenáctý ročník Veteran Rallye se konal o víkendu 17. a 18. srpna v Kutné Hoře.
Na Veteran Rallye se do Kutné Hory chystají desítky automobilových krasavců

Prestižní závod navazuje na dlouholetou tradici pořádání veteránských závodů ve městě. Na svém webu ještě krajská turistická centrála milovníky po desítky let leštěného plechu upozorňuje na sobotní akci v Dobřichovicích na Praze-západ. Tam se uskuteční tradiční výstava Veteráni pod zámkem.

Rovněž prostřednictvím svých webových stránek Středočeská centrála cestovního ruchu ještě doporučuje zavítat do Karlštejna, odkud v sobotu startuje již šestý závod sezony Běhej lesy 2021. A nabídka je vcelku lákavá: „Účastníky zavede mimo jiné do běžně nepřístupného vápencového lomu Velká Amerika. Běžci si užijí impozantní výhled na královský hrad Karlštejn a chybět nebude doprovodný program.“