Pokud jde o středočeské peníze, radní už kývli; konečné slovo ale budou mít krajští zastupitelé na svém zasedání 26. dubna. Ve stejný den ostatně mají schvalování příspěvku na programu rovněž zastupitelé v metropoli.

Potravinová banka Praha a Středočeský kraj loni přerozdělila 2400 tun darovaných potravin – tedy přes 190 tun měsíčně. Zaměstnává pět skladníků, tři řidiče a jednu administrativní sílu. Provozuje tři sklady (a k jejímu vybavení patří dvě nákladní auta, dva užitkové vozy a tři vysokozdvižné vozíky; nemůže chybět ani chladicí a mrazicí zařízení).

Oslavy 110 let založení Harley–Davidson
Motorkáře, kteří pojedou slavit do Prahy, kraj už nyní vítá mapami

Odběrateli – k nimž stále přibývají další žadatelé – jsou především organizace pečující o lidi bez domova, o děti bez rodičů, osamělé matky s dětmi, seniory, lidi v azylových domech anebo osoby v krizi. „Projekt potravinové banky podporujeme dlouhodobě,“ připomněl ve středu pražský radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD). Konstatoval, že vzhledem k rostoucímu zájmu se letos počítá s mírným navýšením příspěvku proti minulým letům.

Nyní předsedkyně spolku Věra Doušová požádala o dotaci také Středočeský kraj. „Ministerstvo zemědělství sice zvýšilo dotaci na provoz potravinových bank na jeden milion korun, to však na provoz naší banky zdaleka nestačí,“ napsala. S upozorněním, že činnost spolku není poskytováním sociální služby v pravém smyslu slova – a tak nemůže žádat o dotace od ministerstva práce a sociálních věcí.

Náměstek hejtmanky pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO) poskytnutí peněz doporučuje – a to nejen pro letošní rok, ale i do budoucna. „Naši finanční podporu by potravinová banka využila zejména na úhradu energií, pohonné hmoty, opravy, údržbu, mzdy a odvody,“ konstatoval s tím, že peníze vedení kraje plánuje uvolnit z finanční rezervy vytvořené přebytkem hospodaření v loňském roce.

Ilustrační foto
Nákupy tří nemocnic chce kraj podpořit sto miliony