Na Berounsko zve Linda Dlouhá z krajské turistické centrály k nové naučné stezce Srdcem Českého krasu z roku 2020, která začíná v centru Srbska a končí u ústí Kačáku do Berounky. „Zajímavostí stezky dlouhé devět kilometrů je zachování některých informačních tabulí její předchůdkyně z roku 1989 na zadní straně těch současných,“ upozornila Dlouhá, že naučná stezka mimo jiné připomíná i minulost naučné stezky.

Navštívit doporučuje také osmikilometrovou stezku Rozhlédni se, člověče v turistické oblasti Kladensko–Slánsko, jež je vyznačena dřevěnými ukazateli. „Začíná se v Úholičkách,“ radí Dlouhá, odkud stezka dovede návštěvníky na místa s úchvatnými výhledy na údolí řeky Vltavy, a to nedaleko od Prahy.

Vcelku na dosah od hlavního města je i naučná Cesta kocoura Mikeše, kterou lze nejen procházet pěšky, ale dá se i projet na kole. Na dvaceti kilometrech mezi Hrusicemi a Říčany čekají návštěvníky tabule představující místa spojená s příběhy a dobrodružstvími Mikeše, jemuž Josef Lada vdechl nesmrtelnost. Nechybí samozřejmě Ladovy obrázky ani úryvky z knížky.

Do Polabí zve Dlouhá k Rožďalovicím, a to k poznávání Naučné stezky Holské rybníky, dokončené v roce 2019. Měří necelé tři kilometry – nicméně si ji lze prodloužit o procházku po obnovené cestě k Zámostskému rybníku s názvem Lesní okruh. Ani zde nechybí zastávky s informačními panely, u nichž byly instalovány otočné destičky s úkoly pro děti – a také lanové prvky, dendrofon, doskočiště a další atrakce.

Aquapalace Praha v Čestlicích.
Nejnavštěvovanější místa v Praze a kraji: Hlavní město láká, zájem o hrady klesl

Vlastně nijak zvlášť daleko to pak není k naučné stezce Údolím Šembery na Kolínsku, která představuje krásnou místní krajinu. „Kromě dvou panelů o pivovaru na začátku trasy v Českém Brodě a o místním hradišti má stezka lesnické zaměření,“ uvedla Dlouhá. Podotýká, že panely jsou doplněny ilustracemi, otázkami pro děti a interaktivními prvky k osahání.

Zábavně-naučnou stezku rytíře Miloty z Kolowrat si užijí zejména děti, pro něž v příkopu zámku ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku vznikla především. V tomto případě se začíná se v infocentru v přízemí zámku, kde zájemci obdrží knížečku s jednotlivými disciplínami a popisem činností: například hodu sekyrou, rytířského souboje, kuželníku nebo lukostřelby.

Méně známé části Kokořínského dolu, nabízející hotové „poklady“ přírodní i kulturní, představuje necelé dva kilometry dlouhá naučná stezka Poklady Harasova. „Jejích šest panelů popisuje přírodní hodnoty lokality,“ konstatovala Dlouhá, jež dále upozorňuje, že při vzniku naučné stezky byl kladen důraz na interaktivní stránku tabulí a vstřícnost vůči nejmladším návštěvníkům, pro které je zároveň na stezce připraveno mnoho hádanek. Opět si tedy děti přijdou na své.

Jezero Konětopy
Kam vyrazit k vodě? Přírodní koupaliště v kraji nabízí osvěžení i zábavu

Návštěvníky Monínce při pomezí okresů Příbram a Benešov zase mohou potěšit Včely a mravenci – naučná stezka začínající poblíž spodní stanice lanovky na Monínec a končí u místního hotelu. Měří 1,5 kilometru, na nichž se zájemci dozvědí četné zajímavosti o včelách a mravencích.

Památník Karla Čapka v příbramském okrese připravil pro veřejnost Naučnou stezku Karla Čapka se třemi okruhy, které měří dva, sedm a deset kilometrů. „On-line se k nim dají stáhnout také pracovní listy; o stezce vznikl i dokumentární film,“ doplňuje Dlouhá.

Upozorňuje také na samý okraj Mladoboleslavska: z Dolního Bousova v Českém ráji se návštěvníci mohou vydat hned na tři naučné stezky. Naučná stezka Okolo Klenice za hrou a poučením provází klidnou krajinou v okolí města, informační tabule jsou zaměřeny zejména na poznávání přírodních pozoruhodností – a ke stezce je k dispozici i pracovní list.

Tipy lze najít na webu
Vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu Karolína Kratochvílová připomíná, že naučných stezek, které pomáhají k poznání kraje a představují lákavý tip na výlet, jsou ve středních Čechách desítky. „Zájemci se mohou inspirovat na našich nových webových stránkách strednicechy.cz, webech jednotlivých destinačních managementů anebo také na webu naucne-stezky.info,“ nabízí Kratochvílová možnosti, kde hledat podněty.