Celodenním programem odstartuje akce 6. srpna na příbramském náměstí T. G. Masaryka v deset hodin dopoledne. Přičemž krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci/TOP 09) slibuje: „Návštěvníci se dozví spoustu zajímavostí; Evropu budou moci poznávat doslova všemi smysly.“

A je-li řeč o ochutnávání, lze to vzít i doslova: nejenom láska, ale i evropské partnerství prochází žaludkem. V rámci všech deseti chystaných akcí bude připraven výběr gastronomických specialit ze všech koutů Evropy. I touto formou, stejně jako přiblížením regionálních tradic a kultury, budou představovány jednotlivé země evropské sedmadvacítky. To vše i za účasti zástupců velvyslanectví těchto států, kteří zaručí, že vše je opravu autentické. Cestovatelské zážitky tak vlastně mohou získat i ti, kteří nevytáhnou paty z domova.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

V programu plánovaném až do 18. hodiny se počítá s několika tematickými bloky; vždy v trvání jedné hodiny. Dopoledne dojde na představení států severní Evropy, během odpoledne se postupně vystřídají Evropa jižní, střední, západní a východní. To vše bude proloženo rozhovory, soutěžemi či hudebním programem v podobě vystoupení mladých kapel, jež nejlépe uspěly v posledním ročníku soutěže v živém hraní Skutečná liga; v závěru se pak uskuteční hodinový koncert, přičemž vystoupí Eddie Stoilow a Šárka Vaňková.

Před Národní technickou knihovnou v Dejvicích byla otevřena venkovní výstava Mobile Expo.
VIDEO, FOTO: Putovní výstava představuje nejen Unii, ale i předsednictví

Radní Švenda však slibuje, že na své si přijdou i menší děti. „Je připraven speciální dětský program, skákací hrad, malování na obličej a spousta dalších zábavných soutěží,“ konstatoval. Obdobný program nabídnou i další zastávky kampaně ve městech, která jsme stále navyklí označovat jako „okresní“. Ochutnávání Evropy zavítá do většiny středočeských okresů (vynechá třeba nejbližší okolí metropole: Prahu-východ i Prahu-západ). Výjimkou je dále Nymbursko, kde se akce neuskuteční jen v Nymburce, ale také ještě v Lysé nad Labem. V tomto případě bude vícedenní: od 8. do 10. září ji bude hostit tamní výstaviště.

Unii připomínají i významné stavby

Součástí kampaně je také putovní výstava oceněných staveb, jejichž vybudování umožnily příspěvky z Evropské unie. „Význam našeho členství chceme ve spolupráci s architektonickou obcí vyzdvihnout i prostřednictvím výstavy oceněných projektů a staveb realizovaných na území Středočeského kraje a financovaných právě z prostředků Evropské unie,“ konstatoval radní Švenda.

Termíny propagační akce Ochutnej Evropu

- 6. srpna: Příbram
- 13. srpna: Nymburk
- 21. srpna: Beroun
- 3. září: Benešov
- 8.–10. září: Výstaviště Lysá nad Labem
- 17. září: Kolín
- 24. září: Mladá Boleslav
- 1. října: Kutná Hora
- 8. října: Mělník
- 15. října: Kladno

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje