„Kritéria pro označení chřipkové epidemie byla splněna. Zvolení případných opatření je už na vedení nemocnice," sdělil ve středu ředitel nemocnice Stanislav Holobrada. Žádá proto blízké hospitalizovaných pacientů, aby byli ohleduplní a zvážili nutnost návštěv v nemocnici. „Ti, kteří mají příznaky infekce dýchacích cest jako je rýma, kašel, zvýšená teplota a podobně, by měli zvážit návštěvy v nemocnici," doporučil Stanislav Holobrada.

V případě, že je návštěva nutná, se návštěvy při příchodu ohlásí na oddělení sestře, obdrží ústenku a provedou dezinfekci rukou před vstupem na pokoj a poté po každém použití kapesníku.

„Nám tuhle informaci pouze předávají. Krajská hygienická stanice může ředitelům nemocnic uzavření pouze doporučit," připomněla ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Lilian Rumlová s tím, že je to stejné jako u škol či domovů důchodců.

V souvislosti s vyšším výskytem chřipkového onemocnění byl vydán pokyn k omezení návštěv v Domově seniorů v Příbrami. Osoby s akutním respiračním onemocněním do něj mají vstup zakázán.

„U ostatních pobytových a ambulantních služeb poskytovaných organizací Centrum sociálních a zdravotních služeb jsme přistoupili ke zpřísnění hygienických opatření - jedná se zejména o dezinfekci kontaktních ploch, podlah a sanitárních zařízení," potvrdila mluvčí města Pavlína Svobodová.

Chřipkové prázdniny? Zatím ne

Vedle seniorů patří k chřipkou nejohroženější věkové skupině také děti. Školní prostředí je pro její šíření více než ideální. Zatímco v minulých dnech byla nemoc i díky vánočním svátkům na ústupu, po znovuotevření škol se v některých rozjela další vlna. Žádná škola v regionu zatím nepřistoupila k radikálnímu kroku.

V případě, že chřipka skolí větší počty školáků a případně také kantory, může čekat děti neplánované volno. Vyhlášení takzvaných chřipkových prázdnin je plně v kompetenci ředitelů škol. Ředitelé příbramských škol dosud k razantnějším krokům přistoupit nemuseli.

„Byť v celé republice řádí chřipka, tak naše škola momentálně absenci nemá. Od začátku roku se pohybuje kolem deseti procent. Tento týden dokonce klesla až k osmi. Což je absence, která je zapříčině také jinými důvody než zdravotními, děti jsou například s rodiči na horách a podobně," sdělil Příbramskému deníku ředitel základní školy v Jiráskových Sadech Miloš Přibyl.

Ke speciálním opatřením přistupuje vedení školy v případě, že počet nemocných žáků je vyšší než pětadvacet procent. Podobně je tomu na základní škole v ulici 28. října. Ani zde vedení školy nezaznamenalo žádný masivní úbytek žáků, který by vyžadoval omezení výuky.

Čtěte také: Chřipka si vyžádala již 9 obětí, ministerstvo zakázalo vyvážet Tamiflu