Prim si loni u holčiček získala jména pohádková, jako je Eliška, Adéla, Tereza a Ema nebo Emma. Nejčastějšími chlapeckými jmény byl Jakub, Adam, Jan a Tomáš.

Příbramská porodnice dala dohromady počet miminek za loňský rok, kdy přivedla na svět 1.071 novorozenců. Je to méně než v roce předchozím, ale podle primáře gynekologicko porodnického oddělení Petra Chudáčka za to nemůže rekonstrukce porodnice, jak by se mohlo zdát.

„Rodíme v podstatě za podmínek rekonstrukce, ale nijak to neovlivnilo počet pacientek, které k nám přijíždějí i ze vzdálených měst," řekl primář Chudáček. Na „novou" porodnici se těší už deset let.

„Počítáme každý měsíc, stále se to protahuje, doufám, že na jaře už se dočkáme," těší se porodník na zrekonstruované prostory, které budou vyhovovat současným standardům. Nová porodnice bude poskytovat maminkám i jejich doprovodu víc prostoru, počet lůžek se výrazně zvýší. 

První miminko roku 2017

Vítání prvního letošního miminka v příbramské porodnici. Stal se jím na Nový rok Sebastian Hlom z Příbrami.ZLEVA Zdeňka Milfaitová s malým Sebastianem a její sestra Lenka Lukášková s Lucií, Adélkou a Violkou.Zdroj: Markéta Jankovská

Prvním letošním miminkem příbramské porodnice se stal Sebastian Hlom. Narodil se na Nový rok v 5.47 hodin mamince Zdeňce Milfaitové z Příbrami.

„Měla jsem to štěstí rodit v noci, kdy byl od stavebního ruchu klid. Přesto, že se staví hned vedle, jsem šťastná, že jsem právě tady. Zaprvé je tu bezvadný personál a péče, zadruhé to mám z domova kousek," svěřila se v pondělí při slavnostní chvilce spokojená maminka.

První letošní Příbramáček vážil v den narození 3,260 kilogramu a měřil 50 centimetrů. Mamince u porodu asistoval i její partner a sestra (maminka tří holčiček), která prý byla bezvadnou oporou.

Čtěte také: Hořovická porodnice U Sluneční brány si připsala další rekord