„Tato lávka slouží především pěším z obce Klášterní Skalice a Miškovice a dále návštěvníkům a cyklistům, kteří danou lokalitu navštíví. Je tudy vedena trasa Středočeské ovocné stezky," řekla manažerka projektu Kateřina Hejduková.

Podle jejích slov tu v červnu roku 2013 strhla povodeň původní lávku, která sloužila turistům a cyklistům a Místní akční skupině Podlipansko se podařilo prosadit myšlenku na zhotovení nové lávky. „Autorem návrhu a projektové dokumentace je Tomáš Kužel," prozradila Kateřina Hejduková, kdo novou lávku navrhl.

Financování lávky nebylo vůbec jednoduché. Část peněz poskytlo právě Podlipansko, které se podílelo na prosazení obnovy. Finanční injekci poskytla také firma TPCA. Region Pošembeří uspořádal veřejnou sbírku a lidé z okolí tak pomohli celkovou částkou 65 tisíc korun.

„Další nutnou finanční částkou ve výši dvakrát 50 tisíc korun přispěly i obě dotčené obce Klášterní Skalice a Třebovle, pod kterou Miškovice spadají," dodala Kateřina Hejduková.

Nové mostní opěry

Pod novou lávkou prý bylo nutné vybudovat nové mostní opěry. Tuto obnovu financovalo ministerstvo dopravy prostřednictvím Klášterní Skalice. Celkově nová lávka stála 962 tisíc korun.

„Díky úžasné spolupráci a dohodě na provedení záměru stojí v lokalitě duhová lávka. Místo dotváří velké dubové lavice na obou březích a krásný výhled na skálu," popsala Kateřina Hejduková s tím, že pozemek byl vyčištěný od náletové zeleně, padlých stromů a odpadu díky realizaci tohoto projektu a také díky spolupráci zmíněných obcí.

„Celá lokalita nesmírně prokoukla a stojí za Vaši návštěvu," zve manažerka projektu do přírody.

Čtěte také: Skládali se po pár korunách. Nyní mají titul Stavba roku