Sled událostí se začal odvíjet před jedenáctou dopoledne. U dveří jednoho z domů se objevil muž. Dovnitř jej pustila žena, která se domnívala, že se jedná o spolupracovníka jejího otce. To se však hluboce zmýlila. „Když se otec objevil, vyzval muže, aby dům opustil. Ten to však odmítl a začal se po domě pohybovat. Po schodech vyběhl do patra a po otci začal házet věcmi, které mu přišly pod ruku. Květináčem jej zasáhl do hlavy a lehce jej zranil," popsala úvodní výstup policejní mluvčí Petra Potočná. Později se muž dostal zpět do přízemí, kde rozbil okno, kterým vyskočil ven a utekl. Jenže tím to teprve všechno začalo.

Ilustrační foto
V bývalé pekárně v sobotu hořelo

Ob dům si vyhlédl zaparkovanou Škodu Fabia a začal zkoušet, zda je zamčená. Když majitelka vyšla ven a chtěla muže okřiknout, vběhl na jejich pozemek, kde došlo k potyčce, do níž dokonce zasáhla i babička. „Této ženě se podařilo sundat muži mikinu, ve které měl osobní doklady a peníze," uvedla Potočná. Muž údajně volal, že chce „klúč".

Jak později svědci při výsleších poznamenali, muž působil vyděšeně a zmateně, přitom neměl evidentní snahu něco ukrást. Alkohol ani drogy v těle neměl.

Ale zpět do Vestce. Muž utekl už bez mikiny, dokladů a peněz a běžel přes pole k řece Mrlina. Tu přeplaval a na druhém břehu si svlékl mokré věci a dál po obci pokračoval pouze v trenýrkách. Dostal se na pozemek dalšího domu, kde zkoušel zámky u různých kůlen, všude však bylo zamčeno. Vyběhl a vrhnul se do dalšího domu, kde sebral proutěné křeslo, kterým mrštil po majiteli stavení, na jehož pozemku zkoušel předtím kůlny.

Vizualizace ukazuje přesné místo a podobu chystaného architektonického projektu. Části lidí se nelíbí, části ano.
Vyroste naproti Bílé Růži i Černá? Návrh je hotový

Popis jeho chování svědčí o tom, že zřejmě nebyl zcela při smyslech. Opět vběhl na pole, kde jej začala pronásledovat přivolaná policejní hlídka. „K jeho zadržení byly použity hmaty, chvaty a kopy, aby muži mohla být přiložena pouta. Pak byl převezen na obvodní oddělení policie v Nymburce," řekla Petra Potočná.

Čtyřiadvacetiletý muž, který je podle našich informací občanem země z bývalého Sovětského svazu a na našem území se pohyboval pouze den, s policií nespolupracoval. Byl převezen do léčebny v Kosmonosích. Ještě předtím mu však bylo sděleno podezření ze spáchání hned čtyř trestných činů včetně porušování domovní svobody nebo výtržnictví.

První část lyského obchvatu byla otevřena v květnu 2006.
Lysé zbývá vyřešit sedm pozemků pro obchvat