V pátek informoval o letošních zjištěních už podruhé; poprvé to v souladu s monitorovacím kalendářem hygieniků bylo před dvěma týdny. Tehdy měla krajská hygienická stanice k dispozici jen vlastní poznatky z koupacích oblastí v přírodě; nyní už je začínají doplňovat i hlášení od provozovatelů venkovních koupališť, kteří se zahájením sezony začali s kontrolami a sami nechávají provést laboratorní rozbory. „Přesto je stále část přírodních koupališť dosud mimo provoz a jejich provozovatelé čekají na příznivější počasí, které logicky aktivuje veřejnost k provozování vodních radovánek,“ řekl Mandík.

Ve čtvrtek 9. června se konal vzpomínkový akt u příležitosti výročí 80 let od vypálení obce Lidice.
Vzpomínka na tragédii: ořešáky vyrostly z lidických ořechů, zbylo jich jen šest

Jestliže připomíná, že ve srovnání s prvními odběry na začátku sezony se na některých lokalitách snížila průhlednost vody, jedním dechem dodává, že se jedná jen o krátkodobé zhoršení, které na kvalitu koupacích vod nemá významný vliv – a rychle mizí. „Tento stav souvisí s výraznými přeháňkami, které zasáhly naši republiku koncem minulého týdne; logicky zanesou do vodních nádrží kal,“ vysvětlil.

Při známkování jako ve škole získala větší část sledovaných lokalit klasifikační stupeň 1. Platí to i pro většinu přehradní nádrže Slapy a středočeskou část Orlíku. Pouze slapské Županovice a Živohošť dostaly dvojky v souvislosti se zvýšeným obsahem chlorofylu a sinic. „Vady“ jsou však spíš jen kosmetické. „Pro případné koupající se osoby je současný obsah sinic nevýznamný – a nepředstavuje při vodních aktivitách žádná omezení,“ ujišťuje Mandík, že se není čeho bát. Hodnocení snížené na dvojky se kvůli horší průhlednosti týká ještě rybníku Jureček na Praze-východ, jezera Ostrá na Nymbursku a písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Zde je na vině vyšší obsah chlorofylu související se zvýšeným výskytem fytoplanktonu, což nepředstavuje žádné zdravotní riziko.