Právě v jejím sousedství, asi 600 metrů směrem na západ, má vyrůst nový areál, kam se nynější tři provozy tiskárny cenin přestěhují. Ve středu se o tom na radnici v Rudné jednalo i za účasti ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Stavbě na dlouhodobě nevyžívaném pozemku patřícím státu, v areálu někdejší vysílačky a rušičky (jehož tým kdysi pracoval pro ministerstva obrany i vnitra, měl přímé kabelové spojení s armádním generálním štábem, spekuluje se o možných vazbách na protiraketovou obranu Prahy a jeho činnost je utajována dodnes), starostka fandí nejen kvůli očekávaným finančním příjmům. Nové využití najde takzvaný brownfield čili opuštěný areál, v lokalitě má být řešena pěší doprava, vzniknout nová autobusová zastávka – a obec by si přála i cyklostezku. A hlavně: ještě před zahájením stavby tiskárny se místní mají dočkat vybudování dlouho očekávaného silničního obchvatu.

Sanitky ZZS hl. města Prahy. Ilustrační foto.
Nové sanitky mohou zabít, tvrdí záchranář. Vedení vozy reklamovalo

„Ten je v plánech od roku 1974; teď by se to konečně mělo rozhýbat,“ poznamenala starostka, že v roce 2022 by obchvat měl skutečně začít sloužit. Stavbu za 65 milionů korun, která by byla v režii kraje, hejtmanka opravdu slíbila. A projekt stavby nové tiskárny už „dostal zelenou“ od vlády, připomněla ministryně Schillerová. Jednopatrový výrobní objekt a třípodlažní administrativní budova, jejichž vybudování a přestěhování tiskárenských technologií přijde podle slov generálního ředitele Státní tiskárny cenin Tomáše Hebelky zhruba na miliardu korun, by se měly začít stavět v roce 2023 – a dospět do finále v roce 2026. Se zahájením provozu Hebelka počítá v roce 2027. „Dřív to nestihneme,“ řekl novinářům. Zastavěna by měla být zhruba třetina pozemku o rozloze 70 tisíc metrů čtverečních. Deník Hebelka ujistil, že závod bude mít vlastní čistírnu odpadních vod – stejně jako už dnes ji má tiskárna v Praze.

Státní tiskárna cenin vyrábí kromě bankovek (jež se na celkové produkci podílejí jen z 13 procent) také například dálniční známky; jejich tisk se však do Drahelčic už stěhovat nemá – počítá se, že budou používány do roku 2021 a pak je nahradí elektronická evidence. Stěžejním artiklem jsou podle Hebelkových slov osobní doklady: občanské průkazy a pasy. Podle ministryně Schillerové se prověřuje, zda by tiskárna v Drahelčicích mohla pracovat i pro jiné resorty – nyní totiž své vlastní tiskárny mají i ministerstva vnitra i školství. Pro provoz v Drahelčicích by se podle odhadů ředitele Hebelky mělo hledat zhruba 150 nových pracovníků. Nyní má tiskárna čtyři stovky zaměstnanců – přičemž šéf očekává, že přejít z Prahy jich zhruba 30 procent nebude mít zájem.

Světový den roztroušené sklerózy. Ilustrační foto.
Nárůst roztroušené sklerózy je ve středních Čechách nejméně hrozivý

Předpokládaná příprava nového závodu Státní tiskárny cenin u Drahelčic
- 2019: jednání s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o získání pozemku, výběr projekční kanceláře
- 2020: projekční práce, zahájení územního a stavebního řízení
- 2021: získání stavebního povolení
- 2022: výběr zhotovitele stavby; současně výstavba obchvatu obce zajišťovaná krajem
- 2023: zahájení stavebních prací
- 2024: pokračování stavby a instalace technologií
- 2025: instalace tiskových technologií
- 2026: kolaudace
- 2027: zahájení provozu v novém závodě; následně ukončení činnosti v centru Prahy

Zdroj: tisková konference při návštěvě ministryně financí v Rudné

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček už není členem Svazu bojovníků za svobodu