Experti jsou zajedno: účinná protidrogová politika vyžaduje koordinovanou spolupráci odborníků mnoha profesí a specializací. „Je proto nezbytné, aby krajský protidrogový koordinátor a vedení kraje měli k dispozici poradní orgán, ve kterém se shromáždí dostatečně reprezentativní zastoupení odborníků v jednotlivých oblastech protidrogové politiky a využije se jejich odborného potenciálu a praktických zkušeností,“ vysvětlila Frintová, jak bude nově ustavená komise fungovat. Její členové se také mají podílet na tvorbě klíčových dokumentů v oblasti svého zájmu. Jsou jimi koncepce protidrogové politiky, Akční plán protidrogové politiky Středočeského kraje či výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky.

Radní Bezděk nešetří chválou v souvislosti s aktivitami, které se dlouhodobě odehrávají v různých částech regionu. „Za stále se zlepšující situaci patří poděkování především nevládním neziskovým organizacím, které poskytují adiktologické služby (jako jsou Magdaléna, o.p.s., Prostor plus, o.p.s., Semiramis z.ú., Laxus z.ú.) a příspěvkové organizaci Zařízení sociální intervence Kladno, se kterými kraj velmi úspěšně spolupracuje,“ připomněl. Společně s těmito partnery se kraj chce věnovat řešení dlouhodobých problémů (jako je užívání návykových látek mladistvými) a podporovat vznik služeb pro děti a mladistvé.

U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.
Stav třetiny středočeských mostů volá po opravě. Které to jsou?

Pomoc mladistým konzumentům už nenabízí jen Praha

Jako v prvním regionu mimo Prahu začal loni v létě fungovat ve středních Čechách specializovaný odborný tým zaměřený na pomoc uživatelům drog ve věku mladistvých: od 15 do 18 let. Podnět vzešel od týmu adiktologické kliniky 1. lékařské fakulty Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v čele s profesorem Michalem Miovským. Návrh zapojit se do programu vytváření sítě adiktologických ambulancí pro dorost Středočeský kraj přivítal. Oslovil svoji příspěvkovou organizaci ZSI Kladno, aby ve spolupráci s kladenskou nemocnicí vytvořila tým zajišťující činnost ambulance Ada+ jak po zdravotnické stránce, tak i v sociální oblasti. Zásluhou sdružení Magdaléna v současné době zahajuje svoji činnost také adiktologická dorostová ambulance v Příbrami.

Adiktologická ambulantní péče má mladistvé koketující s drogami citlivě a s ohledem na jejich věk usměrňovat tak, aby se snížilo riziko přechodu od problémového užívání návykových látek k závislosti jako chronické chorobě se všemi důsledky, které feťáctví přináší jak pro samotného konzumenta, tak pro jeho rodinu a okolí. Právě díky propojování zdravotní a sociální péče je naděje dosáhnout toho, aby se dotyčný dokázal zorientovat, ujasnil si životní hodnoty – a převzal odpovědnost za své chování.

Ilustrační foto.
Z kotlíkových dotací stále zbývají desítky milionů