Pro případ nezměněné spotřeby lze ušetřené peníze vyčíslit dokonce s přesností na korunu: 14 167 449 Kč. „V aukci nabídly nejlepší ceny v případě elektrické energie společnost Centropol Energy - a u zemního plynu Pražská plynárenská,“ poznamenala Frintová. Z jejích dalších údajů vysvítá, že stěžejní díl z vyčíslených úspor náleží výdajům za plyn.

Ve skutečnosti se ušetřit podaří ještě víc, zdůraznil ve středu krajský radní pro oblast investic a veřejných zakázek Martin Herman (ANO). V té souvislosti vysvětlil, že představená kalkulace vychází z nezměněné spotřeby.

Počítá se však s tím, že spotřeba se bude snižovat – a rozhodně nikoli pouze neopatrně. „Postupně investujeme do zateplení a dalších snížení energetické náročnosti budov, což, předpokládám, přinese další významný pokles nákladů,“ poznamenal Herman.

Nákup energie na aukcích není podle jeho slov novinkou; kraj takto postupuje opakovaně. A každoročně se prý daří dosahovat výhodnějších cen. „Jde o praxi, která se nám osvědčuje. Takto uspořené peníze můžeme investovat smysluplněji jinde,“ pochválil radní zvolený přístup.

Změny v cenách energie pro krajské instituce

Energie Dosavadní cena Cena dosažená pro rok 2020 Předpokládaná úspora
Elektřina - nízké napětí 1520 Kč/MWh 1498 Kč/MWh 520 608 Kč
Elektřina - vysoké napětí 1539 Kč/MWh 1484 Kč/MWh 442 035 Kč
Zemní plyn - maloodběr 667 Kč/MWh 535 Kč/MWh 6 212 184 Kč
Zemní plyn - velkoodběr 654 Kč/MWh 528 Kč/MWh 6 992 622 Kč

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje; pro výpočet jsou použity loňské jednotlivých komodit a ty dosažené letos účastí v aukci

Dům U Zlaté štiky v Kolíně.
Dvacet nominovaných bude soutěžit o titul Stavba roku
Ilustrační snímek.
Bankrotářů je ve středních Čechách dost. Ne však ve firmách