I takovouto sondu do života v domácnostech nabídl naučně-zábavný projekt Minisčítání, jehož výsledky v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Na otázky, jejichž zpracování má školákům ukázat, jak statistici získávají svá čísla a co se s nimi dá udělat, loni v celé republice odpovídalo bezmála 19 tisíc dětí – z nichž 2862 bylo ze středních Čech. Převažovala věková skupina od 11 do 14 let, avšak zapojili se už i devítiletí a naopak až patnáctiletí respondenti.

I když opatření proti koronaviru pozměnila podobu dříve tradiční spolupráce se školami, o odpovědi nebyla nouze. „Minisčítání se v tomto školním roce stalo také vítaným zpestřením on-line distanční výuky,“ připomněl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček při představení výsledků. S těmi se lze do nejmenších podrobností seznámit na webových stránkách www.miniscitani.cz, jež nabízejí jak celkové souhrny, tak třeba i možnosti srovnávání rozmanitých území.

Jak se dětem žije v rodinách?

Třeba zmiňovaná četba. Jednatřicet procent mladých Středočechů se pochlubilo, že za rok „zvládá“ čtyři či více knih – naopak jen jedinou 15 procent dotazovaných. A devět procent dokonce žádnou. Ukazuje se také, že s rostoucím věkem přečtených knih ubývá. Ne, jejich počet nestoupá, jak bývalo zvykem kdysi; právě naopak. O důvodech mohou leccos napovědět odpovědi na dotaz k času strávenému na internetu nebo hraním elektronických her. Dvě hodiny denně je „normálka“ – alespoň tedy z pohledu 23 procent dotázaných; to představuje 666 dětí. Tři hodiny uvedlo o rovnou stovku méně (20 procent), A více než pět hodin přiznává 14 procent mladých Středočechů – tedy 405 dětí. Zvláště těch starších.

Hrdinové českých dětí: rodiče a influenceři. Školáci prozradili ale mnohem víc

Nelze se pak asi divit, že 460 dotázaných dětí ze středních Čech (16 procent) uvedlo, k spánku uléhá o půlnoci nebo ještě později. Typicky se v kraji chodí do hajan o dvě hodiny dřív – alespoň ke 22. hodině se „přihlásilo“ 894 dětí (31 procent). Devátá večerní se 763 středočeskými dětmi ale na tom také není špatně; dosahuje podílu 27 procent. Mimochodem: vlastní postel má 81 procent dotázaných školáků ze středních Čech, palandu jich využívá 14 procent. Válenda slouží dvěma procentům dětí – a po jednom procentu spí na gauči, na matraci na zemi nebo v posteli s rodiči. Těch posledních bylo 32. Vlastní pokoj mají tři pětiny dotázaných; 59 procent. Pokoj sdílený více dětmi pak statistici zaznamenali ještě v 31 procentech pro dva sourozence a v dalších pěti procentech pro tři či více dětí.

Pomoc s vysavačem a v kuchyni

Zajímavý pohled nabízí, jak se mladí Středočeši vidí jako pomocníci v domácnosti. K vysávání se hlásí čtyři pětiny; 81 procent. S nevelkými odstupy následují práce v kuchyni: mytí nádobí, vaření, prostírání stolu. K péči o domácí mazlíčky se přihlásily dvě třetiny dětí, 66 procent, avšak k venčení psa jen 43 procent. Věšení prádla (47 procent) láká děti víc než samotné praní (33 procent) – a žehličku jich bere do ruky jen necelá čtvrtina: 23 procent. S výjimkou prací na zahradě vystupují dívky aktivněji než chlapci.

Covid oddělení jednotky intenzivní péče v trutnovské nemocnici.
Britská mutace se objevila v Praze i dalších krajích. Poprvé už v prosinci

Co prozradily výsledky Minisčítání
- Nejdůležitější je pro děti rodina. Pro starší děti význam rodiny postupně klesá a na důležitosti nabývají kromě zdraví a kamarádů také štěstí, volný čas a peníze.
- V případě problému jdou za rodiči dvě třetiny školáků. Je to dokonce 82 procent desetiletých dětí, ale jen 44 procent patnáctiletých. Kamaráda naopak vyhledá 28 procent patnáctiletých a šest procent desetiletých.
- Internet jako hlavní zdroj informací o sexu uvedlo 30 procent chlapců a 18 procent dívek. Pro dívky jsou nejčastěji zdrojem těchto informací rodiče; uvedlo je 24 procent z nich. U chlapců je to o poznání méně: jenom 15 procent. Kamarádky a kamarádi poučují 18 procent dívek a 16 procent chlapců.

Zdroj: Jolana Voldánová, tisková mluvčí Sčítání 2021