Schválit tuto podporu, pro tvůrce každého z uvedených filmů po 500 tisících korun, doporučují středočeským zastupitelům krajští radní.

Co to kraji přinese? "Takovéto peníze se do regionu několikanásobně vracejí – a k tomu ještě přibude propagace středočeských půvabů," vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci/TOP 09).

Podraz (1973)
Kolik lidí jste podved? Filmový Podraz slaví padesátku

"Naším cílem je podpořit projekty s přínosem pro lokální ekonomiku a popularizaci regionu Středních Čech. Tato kritéria splnily oba filmové projekty,“ říká Švenda.

Ke Kladensku patří nejen průmysl, ale i romantika

Romantická komedie Zahrádkáři má diváky nejen pobavit, ale také jim nabídnout nový pohled na Kladno a okolí s představením malebných míst. „Kladno a Kladensko si většina lidí spojuje jen s industriální výrobou; filmový příběh pomůže tento ‚mýtus‘ vyvrátit a ukázat, že nabízí mnoho krásného a zajímavého,“ konstatuje krajský radní.

Celovečerní hraný film Děti Nagana vzdává hold hokejovým legendám, jejichž výkony a úspěch na turnaji zimní olympiády v roce 1998 ovlivnily již celé generace dětí. Rodinný snímek Děti Nagana nicméně není příběhem hokejových velikánů; pojednává skutečně o dětech.

Antiradar je vám nyní k ničemu, vzkazuje rychlým řidičům policie.
Antiradar je vám nyní k ničemu, vzkazuje rychlým řidičům policie

Hlavním hrdinou je jedenáctiletý Dominik, kterého úspěchy českých hokejistů zprostředkované televizí už během cesty do finále nadchnou tak, že si koupí hokejku a s kamarády se pustí do hry, hlavně s tenisákem na plácku. A i je čeká velký zápas – proti klukům z vedlejší vesnice…

Natáčelo se v Pečkách, Kutné Hoře, Malešově a Chlístovicích

Mluvčí kraje David Šíma připomněl, že se natáčelo z významné části právě na území Středočeského kraje. „Komise hodnotící přínos pro kraj ocenila zejména spolupráci s destinačním managementem a finanční přínos pro lokální podnikatele,“ shrnul Šíma odůvodnění pro vyplacení dotace. V případě Dětí Nagana šlo především o Pečky, Kutnou Horu, Malešov a Chlístovice. 

V minulosti se filmaři natáčející ve středních Čechách dočkali příspěvků od kraje opakovaně, naposledy vešla ve známost podpora pro tvůrce velkofilmu Jan Žižka.

Film Jan Žižka.
Velkofilm Jan Žižka jde do kin už v září, zahrála si v něm Praha i střední Čechy

Středočeský kraj také zřizuje – podobně jako jiné kraje – i vlastní filmovou kancelář, která je součástí Středočeské centrály cestovního ruchu. K jejím úkolům patří poskytovat pomoc během natáčení, ale rovněž představovat produkčním společnostem a jejich lokačním manažerům příležitosti, jež střední Čechy pro natáčení nabízejí.

Cílem je přivést filmové štáby jako zákazníky, kteří dají regionu vydělat – a následně pak i výletníky, jež lákají návštěvy míst, kde se natáčelo.

Zdroj: Youtube